Društvo

Radojičić: Savjet za kulturu izradio dokument buduće politike

BANJALUKA - Predsjednik banjalukog Gradskog odbora SNSD-a Igor Radojičić izjavio je da je Savjet za kulturu banjalučkog SNSD-a izradio dokument sa prijedlozima buduće politike ove oblasti u Banjaluci, ali i Republici Srpskoj.

Radojičić je naglasio da Banjaluka ima dobru perspektivu, ali i odlične pretpostavke da bude centar kulture, navodeći kao primjer Akademiju umjetnosti i Banski dvor koji može poslužiti za smještaj postojećih ili otvaranje novih institucija u oblasti kulture.

"Banjaluka je i sjedište mnogih republičkih institucija kulture", naveo je Radojičić na konferenciji za novinare Savjeta za kulturu Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka na kojoj je promovisan dokument "Prijedlog politika u oblasti kulture".

On je rekao da je u Banjaluci proteklih mjeseci, iako je sve manje novca, bio veliki broj kulturnih događaja, koji su imali i veliki uspjeh i značaj.

Ocijenivši da se malo koja politička partija ozbiljno bavi pitanjem kulture, Radojičić je rekao da Savjet za kulturu banjalučkog SNSD-a čine respektabilni kadrovi od kojih su neki članovi ove stranke, ali i oni koji nisu članovi ali su prihvatili da rade na konceptualnim pitanjima.

Predsjednik ovog savjeta Luka Kecman naveo je da dokument sadrži 19 tačaka koje se odnose na finansiranje institucija kulture, osnivanje institucija, profesionalna i amaterska udruženja, decentralizaciju kulture.

"Smatramo da kultura mora biti prisutna na svim prostorima, kako u gradu tako i na periferiji. Takođe, smatramo da u Banjaluci, ali i Srpskoj, postoji dosta ljudi koji su kompententni da se bave pitanjem kulture i njima treba dati prednost", istakao je Kecman.

On je dodao da dokument sadrži i tačke koje se odnose na stručnu i naučnu kritiku umjetničkog rada, uvođenje predmeta iz oblasti umjetnosti u obrazovni sitem, zaštitu kulturnih dobara i druga pitanja.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske LJiljana Petrović istakla je da dokument daje osnovne smjernice za naredne četiri godine i da je cilj da Banjaluka, u kojoj već postoji sedam institucija u oblasti kulture republičkog nivoa, postane centar kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije