Društvo

Radojka Filipović ponovo predsjednica

Radojka Filipović ponovo predsjednica
Radojka Filipović ponovo predsjednica

BRATUNAC - Radojka Filipović ponovo je danas izabrana za predsjednicu Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac, a produženi su mandati članovima Predjedništva, kao i predsjedniku Skupštine ove organizacije Ivanu Petroviću.

Današnja Izvještajno-izborna Skupština organizacije počela je odavanjem pošte svim nestalim i poginulim srpskim borcima i civilima iz bratunačke opštine, a potom su usvojeni izvještaj o radu i finansijski izvještaj za prošlu godinu, kao i planovi za ovu godinu.

Filipovićeva je rekla da je u prethodnom periodu urađenio dosta toga, ali da to nikada nije dovoljno dok ne budu pronađeni, identifikovani i dostojno sahranjeni svi nestali, a počinioci zločina procesuirani i osuđeni.

Ona je naglasila da je posebno značajno da se djeca zarobljenih i nestalih uključuju u rad ove organizacije i nastavljaju borbu za pronalazak svojih najmilijih, te za istinu i odgovornost počinilaca zločina.

Načelniku opštine Bratunac Nedeljku Mlađenoviću uručena je posebna zahvalnica za pružanje pomoći u radu ove organizacije, traženju nestalih i istraživanju zločina, kao i obilježavanju datuma značajnih za srpski narod ovog kraja.

Mlađenović je zahvalio na priznanju, koje je, kako kaže, došlo od ljudi koji su spremni da otvoreno govore i svjedoče o srpskim stradanjima, zaštite svoje članove, ne odustaju od borbe za istinom, pravdom i pronalaženjem nestalih bratunačkih Srba.

On je podsjetio da se 20 godina nakon rata traga za još oko 50 Srba iz Bratunca, te obećao dalju podršku opštine radu ove organizacije.

Potpredsjednik Republičke organizacije porodica nestalih i poginulih Veljko Lazić upoznao je prisutne o problemima traženja nestalih i daljim aktivnostima koje će biti preduzete.

On kaže da neće odustati od traženja nestalih, kao i od traženja pravde i odgovornosti počinilaca zločina nad zarobljenim i ubijenim srpskim borcima i civilima.

Na sjednici Skupštine organizacije razgovarano je o daljem radu na prikupljanju dokaza i obezbjeđivanju svjedoka za počinjene ratne zločine nad Srbima, o stambenom zbrinjavanju i zapošljavanju članova porodica nestalih, kao i o saradnji sa tužilaštvima i sudovima u procesuiranju ratnih zločina.

Skupštini su prisustvovali predstavnici opštinskih organizacija nestalih i poginulih iz ostalih opština regije Birač, te predstavnici Udruženja "Žene, žrtve rata" iz Republike Srpske.

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije