Društvo

Registrom protiv agresivne prodaje preko telefona

Registrom protiv agresivne prodaje preko telefona
Registrom protiv agresivne prodaje preko telefona

BANJALUKA - Osnivanje registra telefonskih brojeva za zaštitu od neželjenih poziva u BiH zaštitilo bi građane koji su svakodnevno na meti agresivne i napadačke prodaje trgovaca, kažu naši sagovornici, ali još se ne zna kada bi se to moglo desiti.

Nakon što je u Hrvatskoj nedavno u operativni rad pušten registar za zaštitu potrošača "Ne zovi",  sagovornici "Nezavisnih" smatraju da bi uvođenje takvog mehanizma u BiH bilo dobro. Radi se o registaru telefonskih brojeva onih potrošača koji ne žele da ih trgovci kontaktiraju u svrhu promocije ili prodaje bez prethodno pribavljenog pristanka.

Prema riječima Slaviše Kajkuta, predsjednika Udruženja za zaštitu potrošača "Reakcija" iz Banjaluke, trenutno na bh. tržištu potrošači mogu da se zaštite samostalnom inicijativom za brisanje podataka iz baze podataka firme koja upućuje uznemiravajuće i konstantne poruke ili pozive potrošaču za kupovinu određenih proizvoda i usluga.

"Sam registar bi bio dobar i za naše potrošače jer tom bazom podataka bi se po automatizmu smanjio period koji su kod nas potrošači morali da ulože idući po određenim koracima koji nalaže zakon pri rješavanju potrošačkih prigovora kako ne bi više bili na meti trgovaca agresivnom i napadačkom prodajom", kazao je Kajkut. 

Dodaje da je Udruženje zaprimilo nekoliko prigovora potrošača kojima je učestalo upućivan telefonski poziv od firmi koje prodaju proizvode kao što su dušeci, posteljina, jastuci i prostirke.

Milica Stojaković, portparol "M:tela", kaže da u takvim slučajevima korisnici  treba da se obrate konkretnoj kompaniji sa zahtjevom da se izvrši zabrana plasiranja takvih poruka.

"Provajderi koji realizuju reklamne poruke dužni su korisnicima omogućiti da u bilo koje vrijeme izvrše odjavu primanja poruka", kaže ona.

Dodala je da korisnici koji ne žele da se njihov broj fiksnog telefona nalazi u imeniku mogu se obratiti sa zahtjevom da se broj ukloni i da kompanija "M:tel" podržava sve zakonske inicijative koje idu u prilog zaštiti potrošača.

Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, kaže da je za uvođenje registra u BiH poput onog u Hrvatskoj potrebno stvoriti valjan pravni osnov u zakonima o zaštiti potrošača.

"Bilo kakva proizvoljnost mogla bi ugroziti interese i prava upravo onih zbog čega se nešto uspostavlja", rekao je Kovačević.

 Dodaje da je nesporno  u interesu zaštite prava potrošača da se uspostavi ovakav registar, a s druge strane država je dužna da to obezbijedi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije