Društvo

Roditelji ogorčeni na nadležne institucije

Roditelji ogorčeni na nadležne institucije
Roditelji ogorčeni na nadležne institucije

BANJALUKA - Grupa roditelja iz Kneževa/Skender Vakufa juče je po drugi put pokušala da stupi u kontakt sa Danom Maleševićem, ministrom prosvjete i kulture RS, kako bi riješili problem smještaja svoje djece u Srednjoškolskom domu u Banjaluci.

Za razliku od prethodnih godina, oko 70 djece ostalo je bez smještaja u đačkom domu. Zabrinuti roditelji, međutim, juče, kao ni prošli put kada su se obreli pred zgradom Vlade, nisu mogli doći do ministra Maleševića, već ih je umjesto njega primio neko od pomoćnika. Jedan od roditelja, Peđa Veleušić, koji je 1971. bio i jedan od prvih đaka stanara banjalučkog srednjoškolskog doma, kaže da poslije sastanka zna manje nego što je znao prije njega.

"Oni sada svaljuju na Dom i kažu da oni nisu ispoštovali proceduru, a u Domu je potpuno druga priča. Tamo kažu da su spremni da prime djecu, tako da sada znam manje nego što sam znao prije sastanka", kaže Veleušić.

Branislav Vidić, direktor Doma, kazao je za "Nezavisne" kako su predstavnici nadležnog ministarstva juče posjetili ustanovu na čijem se čelu nalazi.

"Došli su da vide da li imamo kapacitete za tu djecu. Moram reći da prethodnih godina nikada nismo imali probleme s tim dodatnim brojem učenika, tako da smatram da ni ove ne bi trebalo", kazao je Vidić.

Većina roditelja neće moći da plati privatni smještaj za svoje dijete, pa će zbog toga morati da ih prepišu na neki od smjerova u rodnom gradu.

Ogorčeni roditelji, pored finansijske strane, ističu i onu drugu - obrazovnu.

"Djeca u domu imaju nadzor pedagoga, čim neko popusti u školi, zovu se roditelji, a s njim se razgovara, imaju određenu satnicu do koje mogu biti vani i kada se ide u krevet, tako da gube mnogo više od samog smještaja", rekao je Veleušić.

Mire Glamočić, otac odlične učenice Medicinske škole i još jedan od zabrinutih roditelja, rekao je da ima utisak da se preko njihove djece vodi rat.

Jednu od ironija pravilnika prema kojem se odlučuje koja djeca će dobiti dom, a koja ne, objasnio nam je Zoran Guduraš.

"Kao ratni vojni invalid, moje dijete dobije dva dodatna boda, ali onda oni uzmu moju invalidninu od 200 KM koju dobijam i skinu djetetu ta dva boda. Gdje je tu logika i neka prednost što je zakonom propisana", kaže on.

Juče u toku dana smo više puta pokušali stupiti u kontakt s ministrom Maleševićem, ali njegov broj je bio nedostupan.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije