Društvo

Roditelji vode đake na sistematske preglede

Roditelji vode đake na sistematske preglede
Roditelji vode đake na sistematske preglede

BANJALUKA - Na sistematske preglede đaka, koji su do sada organizovani u okviru škole, djecu su od sada dužni da odvedu roditelji, potvrđeno je u Domu zdravlja Banjaluka.

Roditelji čija djeca idu u treći, peti, sedmi i deveti razred osnovne škole obaviješteni su nedavno da u roku od mjesec dana sami odvedu djecu kod porodičnog ljekara, što je izazvalo zabunu, jer su ovi pregledi bili organizovani u okviru obrazovnih ustanova.

Banjalučani čiji mališani idu u škole kažu da je sada to dodatna obaveza za roditelje, posebno što nije jednostavno zakazati kod porodičnog ljekara i sa tim terminom uklopiti izostanak s radnog mjesta.

Dušica Stanković, portparol Doma zdravlja Banjaluka, objasnila je da je razlog za ovakve promjene smanjenje gužvi prilikom sistematskih pregleda te smanjenje izostanka sa nastave.

"Takva promjena je isključivo inicijativa Doma zdravlja, a razlog je to da se djeca ne povlače s nastave i da ne budu ometani časovi. Naš prijedlog je da roditelji sami dogovore vrijeme s porodičnim ljekarom kako se ne bi stvarale gužve", kazala je Stankovićeva.

Prema njenim riječima, što se tiče osnovaca, nije precizran rok do kojeg se ti pregledi moraju obaviti, dok učenici trećeg razreda srednje škole imaju rok od mjesec, jer ranije završavaju sa školom.

Stanislavko Malinić, direktor OŠ "Desanka Maksimović" u Dragočaju, kazao je da mu je stigao dopis od Doma zdravlja da obavijesti roditelje o sistematskim pregledima, što je odmah i učinio. Tako kažu i u drugim školama.

"Dobili smo dopis gdje su nas upoznali s tim da djecu na preglede vode roditelji i mi smo po tom uputsvu odmah i postupili. Vjerujem da to ima smisla, inače se ništa ne bi mijenjalo, jer mi sa Domom zdravlja imamo izuzetno dobru saradnju", kazala je Đorđa Grajić, direktor OŠ "Petar Petrović Njegoš" u Banjaluci.

Prema njenim riječima, razlog tome mogao bi biti i taj jer porodični ljekari imaju kompletnije podatke djece, a mališanima koji se boje pregleda lakše je da idu s roditeljima.

"Nije nam nikada bio problem da organizujemo sistematski pregled djece, ali vjerujemo da postoji dobar razlog za promjenu. Možda su to željeli da izmjeste iz škola jer se dešavalo se da djeci bude loše", dodala je Grajićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije