Društvo

Ruski kozaci u posjeti Banjaluci

Ruski kozaci u posjeti Banjaluci
Ruski kozaci u posjeti Banjaluci

BANJALUKA - Tridesetak ruskih umjetnika, koji su u Republiku Srpsku stigli povodom učešća u kulturnoj manifestaciji "Obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata", posjetilo je danas u Banjaluci hram Hrista Spasitelja.

Tri folklorne grupe kozaka iz Rusije izrazile su zadovoljstvo što će biti dio manifestacije koja je posvećena Prvom svjetskom ratu u kojem su Kozaci u velikom broju postradali.

Vođa donskih kozaka Nikolaj Đakonov rekao je novinarima u Banjaluci da su posebno srećni što imaju priliku da naglase bratske odnose Srba i Rusa i što borave uoči hrišćanskog praznika Pokrova presvete Bogorodice, glavnog kozačkog praznika koji se slavi 14. oktobra.

Upitan da li zna da su ih pojedini mediji okarakterisali kao ruske specijalce i obavještajce, Đakonov je rekao da se u Banjaluci normalno kreću, da ne osjećaju nikakvu napetost i da je glavni razlog njihove posjete manifestacija koju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske organizuje od 5. do 12. oktobra.

On je izrazio nadu da će posjetiti i vladiku banjalučkog Jefrema, da će prisustvovati liturgiji i dobiti blagoslov.

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske demantovalo je informaciju pojedinih federalnih  medija da u Srpskoj  boravi "148 ruskih specijalaca i obavještajaca".

MUP je Srni saopštio da je obaviješten da će na području Republike Srpske boraviti određen broj ruskih državljana, uglavnom umjetnika i članova umjetničkih društava iz Ruske Federacije koji učestvuju na manifestaciji povodom obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata koju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske sa Ruskom Federacijom.

Prema navodima federalnih medija, na području Republike Srpske prije nekoliko dana stiglo je 148 ruskih specijalaca, koji su navodno smješteni u tri hotela na području Laktaša, dok je jedan dio ruskih specijalaca smješten u Centar za obuku policijskih snaga MUP-a Republike Srpske na Palama.

Regularno ušli u BiH

Granična policija BiH potvrdila je da su u BiH ušla 144 državljanina Rusije, ali da su ispunjavali uslove potrebne za ulazak u BiH, da nisu nosili uniforme i vojna obilježja, te da je među njima bilo i žena i muškaraca različitog starosnog doba.

Granična policija BiH saopštila je s ciljem objektivnog informisanja javnosti o ulasku državljana Rusije u BiH da je od 25. septembra do 2. oktobra na Međunarodnom graničnom prelazu Rača evidentiran ulazak 144 državljanina Ruske Federacije i to 25. septembra 11 lica, 26. septembra 36, 27. septembra 24, 28. septembra 24, 29. septembra pet, 30. septembra 40 i 1. oktobra četiri lica.

Federalna televizija javila je ranije, pozivajući se "na više izvora", da je na područje Republike Srpske stiglo 148 ruskih specijalaca i obavještajaca i da su oni smješteni u tri hotela na području Laktaša i u Centar za obuku policijskih snaga MUP-a Republike Srpske na Palama.

Neki federalni mediji posjetili su danas Hotel "San" u Laktašima gdje su se sreli sa članovima brojnih ruskih kulturno-umjetničkih društava koji će večeras nastupiti ispred hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Portparol Službe za poslove sa strancima BiH Sanja Škuletić-Malagić rekla je danas za "Dnevni avaz" da je, prema dosadašnjim saznanjima, evidentirano prisustvo 124 lica ruske nacionalnosti u dva hotela i motelu u Laktašima.

"Ono što do sada znamo jeste da su oni ušli zakonito, jer nema viznog režima i imaju pravo boraviti mjesec dana. Oni su ulazili u BiH sukcesivno od 26. do 30. septembra. Hoteli su prijavili njihovo prisustvo Službi za poslove sa strancima. Nema informacija da je bilo ko od njih u uniformi, niti da je naoružan", navela je Malagićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije