Društvo

Sa evidencije Zavoda za zapošljavanje obrisano 19.249 lica

Sa evidencije Zavoda za zapošljavanje obrisano 19.249 lica
Foto: Ilustracija | Sa evidencije Zavoda za zapošljavanje za obrisano 19.249 lica

BANJALUKA - U prvih šest mjeseci sa evidencije Zavoda za zapošljavanje RS obrisano je 19.249 lica zbog zaposlenja ili obavljanja privatnih djelatnosti i odbijanja ponuđenih zaposlenja.

"U ovom periodu zbog odbijanja zaposlenja obrisano je 31 lice sa evidencije. Lica brisana po ovom osnovu ne mogu se narednih 12 mjeseci ponovo prijaviti na evidenciju nezaposlenih", navode iz Zavoda za zapošljavanje RS.

Pored brisanja, onima koji iz neopravdanih razloga odbiju zaposlenje zabranjeno je da se narednih godinu dana ponovo prijave Zavodu.

Kako su pojasnili u Zavodu, u skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, onaj ko neopravdano odbije da prihvati ponuđeno zaposlenje u mjestu prebivališta ili na udaljenosti od 50 kilometara od mjesta prebivališta, koje odgovara njegovim stručnim kvalifikacijama i radnim sposobnostima, briše se sa evidencije.

"Ako se lice iz neopravdanih razloga ne javi na razgovor poslodavcu ili odbije konkretno zaposlenje, a ispunjeni su svi zakonski uslovi, briše se sa evidencije. Razlozi odbijanja zaposlenja mogu biti lične prirode, kao i nezadovoljstvo visinom plate ili vrstom poslova na koje se lice upućuje, zavisno od svog zanimanja i stepena stručne spreme", naveli su iz Zavoda.

Poslodavci su se i ranije žalili da im je vrlo teško naći radnike, posebno kada je u pitanju više od deset radnika.

Tako se, na primjer, u Kotor Varošu više poslodavaca žalilo da imaju velike probleme kada je u pitanju radna snaga, jer, iako plaćaju troškove mjesečne karte, veliki broj nezaposlenih ipak odbije ponuđeno zaposlenje.

Mladen Bližnjaković, predsjednik Udruženja nezaposlenih opštine Teslić, rekao je da su osnovni razlozi odbijanja ponuđenih zaposlenja male plate i to što poslodavci ne ispunjavaju mnogo obaveza koje ih ugovorom obavezuju.

"Mnogi privatnici ne uplaćuju ni doprinose, a kada je godišnji odmor u pitanju, ne daju ga ili ponude jednu sedmicu, umjesto onoliko dana koliko radnika po zakonu sljeduje. Pored toga, plate su minimalne i mnogima se za minimalac i ne isplati raditi", kazao je Bližnjaković.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca RS, kaže da nije imao situacija da su mu radnici odbijali zaposlenje, ali njegove kolege jesu.

"Pričale su mi kolege da im se dešavalo da ih ljudi mole da kao poslodavci potpišu da ne žele da ih prime, jer se u suprotnom, ako sami odbiju, brišu sa biroa za zapošljavanje", rekao je Škrebić i upozorio da na evidenciji Zavoda ima dosta onih koji zloupotrebljavaju beneficije.

Najmanje obrisanih

  • Novo Goražde 8
  • Jezero 10
  • Krupa na Uni 11
  • Berkovići 14
  • Drinić 22

Najviše obrisanih

  • Banjaluka 3.170
  • Prijedor 1.488
  • Doboj 1.125
  • Bijeljina 975
  • Gradiška 888

Napomena: Podaci su iz Zavoda za zapošljavanje RS

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije