Društvo

"Šantićeve večeri poezije" bez podrške vlasti

"Šantićeve večeri poezije" bez podrške vlasti
"Šantićeve večeri poezije" bez podrške vlasti

MOSTAR - "Šantićeve večeri poezije" - 95. koje organizuju Gradski odbor SPKD "Prosvjeta" Mostar i SPKUD "Gusle" - nisu dobile finansijsku podršku grada Mostara niti bilo koje druge institucije u BiH, iako je riječ o jednoj od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Mostaru.

Bez obzira na to, "Prosvjeta" i "Gusle" su uspjele organizovati kvalitetan sedmodnevni program, koji će biti održan od 22. do 29. septembra.

Predsjednik mostarske "Prosvjete" Branislav Rajković naveo je da ni "Prosvjeta" niti "Gusle" kao nacionalna društva nisu na budžetu, niti imaju stalne prihode, već se finansiraju iz projekata.

"Bez obzira na finansijske poteškoće, mi ipak imamo dobar program na Šantićevim večerima poezije", istakao je Rajković.

Predsjednik "Gusala" Radislav Tubić naglasio je da je sramotno za predstavnike gradske vlasti Mostara, kao i drugih institucija u BiH, što je izostala podrška za "Šantićeve večeri poezije".

"Vrlo teško je u današnjim vremenima organizovati bilo kakvu kulturnu manifestaciju, ali mislimo da je Šantić, ako nigdje drugo, onda bar u Mostaru zaslužio veliku podršku i da se u njegovu čast organizuju ove večeri, koje bi trebalo duže da traju i da imaju što kvalitetniji program. Nažalost, i ove godine su se oglušili na naše molbe ljudi iz Gradske uprave i iz mnogih institucija u BiH", rekao je Tubić.

On je dodao da su skromnu pomoć manifestaciji dali jedino Elektroprivreda Republike Srpske i "Moj taksi" iz Mostara.

Organizatori su naveli da će otvaranje "Šantićevih večeri poezije" biti održano 22. septembra u atrijumu Vladičanskog dvora u Mostaru u 19 časova, a na njemu će nastupiti SPKUD "Gusle" Mostar, Klapa "Hrvoje" iz Mostara i Ansambl "Mostarske kiše", nakon čega će biti održana veče Svetlane Bojković.

U utorak, 23. septembra, u 19 časova u atrijumu Vladičanskog dvora u Mostaru biće otvorena izložba "Jovan Dučić u diplomatiji", u saradnji s Arhivom Jugoslavije i SPKD "Prosvjeta" Gacko.

Srijeda, 24. septembra, je rezervisana za "Portret Milice Jeftimijević Lilić", koja je i potpredsjednik Udruženja književnika Srbije i koja će predstaviti svoj književni rad na srpskom, njemačkom i italijanskom jeziku.

Poetsko veče mladih, u saradnji s Koledžom ujedinjenog svijeta u Mostaru, biće održana u petak, 26. septembra. Dan kasnije u Gradskoj galeriji u Nevesinju biće održano poetsko-muzičko veče "Druga Šantićeva kuća", jer je Nevesinje bilo druga kuća poznatog mostarskog pjesnika.

U ponedjeljak, 29. septembra, na velikom stepeništu u Starom gradu u Mostaru biće održano veče savremene poezije čime će biti i zatvorene "Šantićeve večeri".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije