Društvo

Sindikalcima stigle prekršajne prijave

Sindikalcima stigle prekršajne prijave
Sindikalcima stigle prekršajne prijave

TUZLA - Protiv potpredsjednika Sindikata "Aide" Hasana Užičanina otvoren je još jedan prekršajni postupak zbog narušavanja javnog reda i mira.

Riječ je o događaju od 4. novembra 2014. godine, kada je Užičanin sa grupom radnika ušao u kafeteriju BKC-a i za stolom zatekao petoricu ministara u tadašnjoj Vladi TK. Službenici policije zapisali su kako se Užičanin drsko obratio ministrima, a to je u suprotnosti sa Zakonom o javnom redu i miru.

Prije nekoliko dana na njegovu, te adresu predsjednice Sindikata "Aide" Edine Aličić stigle su prekršajne prijave.

"Nikakve prekršajne prijave neće stati na put naše borbe za ljudska prava. Nećemo stati dok nam ne bude uvezano 18 godina radnog staža", poručuje Užičanin.

Ispred pravosudnih institucija u Tuzli ponovo su se okupili radnici propalih preduzeća okupljenih oko Sindikata solidarnosti.

Njihovi zahtjevi su isti, a potpredsjednik Sindikata solidarnosti Enes Tanović podsjeća da traže smanjenje plata svim političarima, uvezivanje radnog staža i promjenu Zakona o stečaju.

Radnici su se nakon dvosatnog mirnog okupljanja razišli kućama, a novi protestni skup planiran je za srijedu. Novom sazivu Vlade TK ostavili su 100 dana roka da krene s rješavanjem njihovih problema, a ako to izostane, najvjerovatnije će biti organizovane nove masovne ulične demonstracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije