Društvo

Sindikat radnike Sodaso počastio jagnjetinom

Sindikat radnike Sodaso počastio jagnjetinom
Sindikat radnike Sodaso počastio jagnjetinom

TUZLA - Prvomajsko slavlje, odnosno protest građana i radnika propalih preduzeća u Tuzli povodom Praznika rada održao se na platou ispred zgrade "Sodaso", koja je spaljena tokom radničkih protesta u februaru 2014. godine.

Protestnoj proslavi prisustvovalo je stotinjak građana, koji su, u skladu s mogućnostima Sindikata Solidarnost, organizatora događaja, počašćeni s dva pečena jganjeta.

– Ovim činom želimo poručiti našim političarima da i građani ove države vole jesti janjetinu, te da ovaj specijalitet nije isključivo rezerviran za ljude na pozicijama i važnim upravljačkim strukturama. Nismo baš zadovoljni odzivom građana, koji smatraju da kao pojedinci ne mogu ništa učiniti, ali upravo suprotno, kada se pojedinci udruže, svašta je moguće – izjavio je za AA Sakib Kopić, predsjednik Sindikata Solidarnost.

Prošli prvomajski praznik sindikalisti su pred zgradu Vlade Tuzlanskog kantona odnijeli jagnje i hljeb, te poručili premijeru i ministrima da “slobodno omaste brk”.

– Zbog tog poteza Vlada nas je tužila. Prvostepenom presudom smo oslobođeni tužbe, ali su se iz Vlade žalili na presudu, pa je sad u toku drugostepeni postupak – pojasnio je Kopić, dodajući da će radnici uprkos tužbi ostaviti jedan tanjir mesa i za političare.

Praveći poređenje između ovog praznika nekad i danas, Kopić je naglasio da je razlika “kao nebo i zemlja”, jer danas mnogi građani nemaju sredstava ni da “pile okrenu na ražnju, a kamoli šta drugo”.

– To je nekad bio najvažniji praznik u bivšoj Jugoslaviji, kojem su se ljudi radovali možda i više nego Novoj godini. Tada su vremena bila drugačija i sve fabrike su radile punom parom. Danas radi samo dio bh. društva, dok se ostali pate. Bilo bi zanimljivo da neki ekonomista napiše doktorat o temi ‘Umijeće preživljavanja bez ičega u BiH u protekle dvije decenije’, jer kako objasniti nekome iz inostranstva da ste i dalje živi, a nemate nikakvih prihoda – naveo je Kopić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije