Društvo

Širok obuhvat i maksimalan dostup zdravstvene zaštite

BANJALUKA - Predsjednik banjalučkog Gradskog odbora SNSD-a Igor Radojičić izjavio je danas da se proteklih godina u zdravstvenom sistemu Republike Srpske išlo ka tome da se stvori širok obuhvat i maksimalan dostup zdravstvene zaštite građanima.

Radojičić je na konferenciji za novinare Savjeta Gradskog odbora SNSD-a za zdravstvo naglasio da je smisao zdravstvenog sistema pacijent, bilo da je riječ o oboljelom ili o prevenciji.

On je kao ilustraciju toga naveo da je od 2006. do 2014. godine zdravstvenim osiguranjem u Srpskoj bilo obuhvaćeno dodatnih 212.000 lica, odnosno da je 2005. godine zdravstvenim osiguranjem bilo obuhvaćeno nešto više od 800.000 građana, a sada više od milion.

"Taj princip širokog obuhvata uveo je u sistem zdravstvenog osiguranja još dodatnih 212.000 građana Srpske, pri čemu su zdravstvenim paketom i besplatnim ili minimalnim participacijama obuhvaćene kategorije djece školskog uzrasta, zatim stariji od 65 godina, trudnice, te nova kategorija - lica oboljela od najtežih bolesti", naveo je Radojičić.

On je istakao da se sve to čini u uslovima relativno niske stope doprinosa za zdravstveno osiguranje, koja je među najnižim u regionu.

Radojičić je dodao da se Savjet bavio analizom učinka stanja, kao i dobrih i loših strana u zdravstvu proteklih godina, te projekcija onog što treba biti urađeno.

Predsjednik Savjeta za zdravstvo Radoslav Gajanin najavio je da će danas biti održana konvencija o zdravstvu, pod pokroviteljstvom Gradskog odbora SNSD-a, s ciljem da se prikažu aktivnosti provedene u svakoj zdravstvenoj ustanovi, kao i aktivnosti koje se nastoje provesti u narednom periodu. Početak konvencije najavljen je za 18.00 časova u Banskom dvoru u Banjaluci.

On je među osnovne zadatke u oblasti zdravstva naveo i nastavak aktivnosti na promociji zdravlja i prevenciji u očuvanju zdravlja, nastavak planske aktivnosti izgradnje, opremanja i rekonstrukcija koje su u toku, te planirati nove, kao i bazirati aktivnosti zdravstvenog sistema na očuvanje i proširenje prava osiguranika.

Direktor banjalučkog Doma zdravlja Gordana Tešanović najavila je proširenje mreže ambulanti porodične medicine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije