Društvo

Sjedalice važne za bezbjednost djece

Sjedalice važne za bezbjednost djece
Sjedalice važne za bezbjednost djece

NOVI GRAD - Upotrebom sjedalice roditelji razvijaju svijest djeteta o važnosti korištenja bezbjednosnog pojasa, poručio je danas zamjenik načelnika Policijske stanice Novi Grad Zoran Šašo na predavanju "Značaj upotrebe posebno prilagođenih sjedalica za djecu" održanom u dječijem obdaništu "Pčelica Maja".

Prema njegovim riječima policijska praksa pokazuje da kod nas još nije dovoljno razvijena svijest o značaju sjedalice za bezbjednost djeteta u saobraćaju i upravo ovakve preventivne akcije imaju za cilj poboljšati to stanje.

Šašo je naveo da su roditelje, koji su upravo ciljna grupa ovog predavanja jer su obavezni da djecu prevezu na bezbjedan način, upoznali sa tipovima sjedalica i pravilnim načinom njihove upotrebe, kao i zakonskim uporištem iz kojeg proističe obaveza.

"Nadamo se da se će ubuduće i onaj ko nije koristio sjedalicu, svakako odlučiti da ne kreće na put ako prije toga dijete nije sigurno u automobilu", izjavio je Šašo.

Sekretar Auto-moto društva "Una" Novi Grad Slobodan Ličina je nakon predavanja roditeljima podijelio promotivne letke o postupanju djece u saobraćaju.

Direktor obdaništa Željka Ivanović smatra da je današnja aktivnost jako značajna kako bi se probudila svijest roditelja da djeca budu sigurna.

Od 2009. godine izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, upotreba sjedalice je regulisana zakonskim odredbama za čije nepoštivanje je predviđena kazna od 100 KM. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije