Društvo

Škole zatvorene za predavanja policajaca

Škole zatvorene za predavanja policajaca
Škole zatvorene za predavanja policajaca

BANJALUKA - Čak 533 maloljetnika u RS počinila su lani krivično djelo, ali uprkos tome, brojne škole pokazuju slabu zainteresovanost za projekat MUP-a RS, u sklopu kojeg policajci osnovcima i srednjoškolcima drže predavanja čiji je cilj suzbijanje maloljetničke delinkvencije.

To je navedeno u Izvještaju o  radu MUP-a RS za prošlu godinu, u kojem se ističe da su policajci ovaj projekat prihvatili sa velikom ozbiljnošću, što se, kako ističu, "ne može reći kada su u pitanju škole".

"Naime, određene škole su pokazale slabu zainteresovanost za ovaj projekat, koju su najčešće pravdali sljedećim razlozima: nedostatkom vremena učenika, roditelja i prosvjetnih radnika, poznavanjem oblasti koje se tiču tema, te nepostojanjem problema u vezi sa delinkvencijom u školama", navode iz MUP-a RS.

Problematika je, ističu iz policije, posebno izražena na području centara javne bezbjednosti Trebinje i Istočno Sarajevo.

"Međutim, na području centara javne bezbjednosti Banjaluka, Doboj i Bijeljina održan je veliki broj predavanja i u školama je vladao visok stepen interesovanja za ova predavanja, što jasno ukazuje na održivost i važnost ovog projekta i u narednom periodu", ocjenjuju iz MUP-a RS.

U školama gdje su policajci "gostovali" i učenicima držali predavanja oduševljeni su ovom akcijom, jer je efekat, kako tvrde, i te kako vidljiv.

"Prošle godine imali smo takva predavanja. Djeca su, zahvaljujući akciji, ozbiljnije shvatila taj problem i čini mi se da su pripadnici policije to dobro odradili, i sve su nas animirali. Kod nas su na predavanjima bili i učenici, i nastavnici, i roditelji. Takva predavanja dobro su nam došla", naglašava Nedo Pekeljević, direktor Osnovne škole "Desanka Maksimović" Stanari.

Jedan učenik te škole navodi da je od policajaca naučio mnogo toga.

"Pričali su o raznim temama kao što su, na primjer, nasilje u školi, dojavljivanje lažnih informacija, korištenje alkohola i cigareta, posjećivanje raznih kafana i kladionica, ponašanje učenika prema nastavnicima, a posebno je obrađena tema društvenih internet mreža kao što je Facebook, s obzirom na to da tu mrežu koristi ogroman postotak učenika naše škole. Mislim da je predavanje bilo korisno i za mene, kao i za ostale učenike", navodi taj učenik.

Problematika je, ističu iz policije, posebno izražena na području centara javne bezbjednosti Trebinje i Istočno Sarajevo

Predavanja su policajci više puta održali i u Srednjoj školi Sokolac, a Aleksandra Marković, pedagog u toj vaspitno-obrazovnoj ustanovi, takođe svjedoči da su ona bila jako svrsishodna.

"Djeca su dobila vrlo kvalitetne i bitne informacije. Bilo je jako produktivno. Policajci su pričali o tome šta djeca smiju, a šta ne smiju raditi i slično", ističe Markovićeva.

Žarko Kovačević, direktor Srednje škole Sokolac, a koji je i predsjednik Aktiva direktora srednjih škola sarajevsko-romanijske regije, kaže da je iznenađen činjenicom da u nekim školama predavanja ipak nisu održana.

"To je za mene stvarno nova informacija. Na tu temu nisam razgovarao sa kolegama iz drugih škola. Nema nijednog razloga da ta predavanja ne budu održana i kod njih", ocjenjuje Kovačević, dodajući da je odlična saradnja pripadnika MUP-a RS i škole kojoj je on direktor.

Nada Grahovac, ombudsman za djecu RS, kaže da je MUP RS pokazao najviše inicijative u dijelu prevetivnog rada sa djecom i onima koji rade sa djecom, sve sa ciljem kako bi bila umanjena potreba angažovanja policije onda kada je problem već nastao.

"U ostvarivanju prava djece i njihovoj zaštiti prevencija je ključna. Zato škola mora obezbijediti i prostor i vrijeme da djeca potrebne informacije o tome dobiju u školi", sugeriše ona.

Inače, prema podacima MUP-a RS, 308 maloljetnika iz RS je prošle godine počinilo prekršaje iz oblasti javnog reda i mira.

POLICIJSKI BILTEN

Datum: 3. jun 2013.

Maloljetnik iz Banjaluka otkriven je u krađi u jednoj trgovinskoj radnji u Robnoj kući "Boska". Kod njega je pronađena i oduzeta jedna majica koju je ukrao.

Datum: 17. jun 2013.

Policijskoj stanici Trebinje prijavljeno je da su u trebinjskom naselju Police tri maloljetnika fizički napala i nanijela lake tjelesne povrede jednom maloljetnom sugrađaninu.

Datum: 3. decembar 2013.

Maloljetnik maskiran i sa sjekirom u ruci od radnice jedne prodavnice u Prijedoru je iznudio 50 KM. Odjeljenju za maloljetnike Okružnog tužilaštva Banjaluka protiv njega je podnesen izvještaj.

Datum: 12. novembar 2013.

Policija u Bijeljini otkrila je šesnaestogodišnjaka koji je lažno prijavio da je postavljena bomba u jednoj od škola u Račanskoj ulici u Bijeljini, zbog čega su učenici i nastavnici treći put u tom mjesecu evakuisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije