Društvo

Slijepi ne mogu tajno glasati

Slijepi ne mogu tajno glasati
Slijepi ne mogu tajno glasati

BANJALUKA, SARAJEVO - Slijepe osobe u BiH su prinuđene da na glasačka mjesta vode osobe od povjerenja ili mobilnom timu saopštavaju svoju odluku jer im drugi način glasanja nije omogućen, te traže od nadležnih da do narednih opštih izbora bude riješen taj problem.

Branko Suzić iz Saveza slijepih RS ističe problem tajnosti prilikom glasanja slijepih osoba i to smatra ključnim problemom ovakvog sistema glasanja.

On ističe da su neka od rješenja uvođenje izbornih listića na Brajevom pismu, elektronsko glasanje, govorni softveri, te naglašava da je edukacija za ovakav način glasanja nužna, pogotovo za starije.

"Ovaj problem je sistemski i tako se mora i rješavati. Mi se još nismo zvanično obraćali institucijama, ali smo održavali debate na ovu temu. Takođe, predlagali smo pilot-projekat koji bi ovaj problem bar djelimično riješio, ali nije bilo zainteresovanosti od strane nadležnih", navodi Suzić.

Neki mediji su objavili da su čak pojedinci prijetili Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH tužbom zbog ovog problema, međutim iz Udruženja slijepih Kantona Sarajevo kažu da ne treba vršiti pritisak na vlasti na takav način i da to nije zvaničan stav Udruženja, nego pojedinca.

"Problem glasanja treba postepeno rješavati jer je to jedan sistemski problem i potrebno je mnogo izmjena i prilagođavanja tog sistema od strane institucija, zato ne bismo voljeli da to ode u pogrešnom smjeru", rekli su u ovom udruženju.

U Udruženju slijepih Kantona Sarajevo kažu da su već sprovođene neke aktivnosti po pitanju prilagođavanja načina glasanja slijepim osobama, ali da se s njihovom realizacijom nije došlo do kraja.

"Potrebna su pristupačnija glasačka mjesta, nema tajnosti glasanja, ali s druge strane problem je mnogo veći, jer ovako velike liste ne možete uraditi na Brajevom pismu. To je objektivan problem i one bi bile prevelike u tom slučaju. Takođe, tajnost se dovodi u pitanje i s takvim rješenjem, ako je neko jedina slijepa osoba u svojoj mjesnoj zajednici onda se zna ko je i kako glasao na Brajevom pismu", kažu u ovom udruženju.

Oni navode da je pristupačno i uvođenje elektronskog glasanja, ali da je to skupo kao i da veliki problem predstavlja nedovoljna edukovanost slijepih osoba da glasaju na taj način.

Iz Udruge slijepih osoba Hercegovačko-neretvanskog kantona kažu da najveći problem slijepim osobama prilikom glasanja predstavlja to što im nije omogućeno da same zaokruže kandidata za kojeg žele glasati.

"Kod nas u Mostaru postoji komisija koja u takvim slučajevima izlazi na teren i posjećuje slijepe birače, ali i to, po našem mišljenju, predstavlja ograničenje njihove slobode. Najveći problem je ta dostupnost glasačkih listića koji bi po nekoj logici trebalo da budu na Brajevom pismu, ali po tom pitanju se, nažalost, još ništa ne rješava u BiH", naveli su iz ove udruge.

Iz CIK-a kažu da trenutno u skladu sa Izbornim zakonom BiH osobe sa invaliditetom imaju mogućnost glasanja putem mobilnog tima i uz pomoć druge osobe koju bira lično osoba sa invaliditetom.

Oni kažu da su trenutno aktivne dvije interresorne radne grupe, jedna je za izmjene Izbornog zakona BiH, a druga je za analizu stanja i predlaganje modaliteta za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH.

"Da li će izmjene Izbornog zakona BiH i eventualno neke nove tehnologije, ukoliko budu uvedene u izborni sistem u BiH, biti korisne i za invalidne osobe, u ovom trenutku je rano govoriti dok s radom ne završe dvije radne grupe", ističu iz CIK-a.

Neka od mogućih rješenja

-       izborni listići na Brajevom pismu ( slika Brajevo pismo)

-       elektronsko glasanje (slika elektronsko glasanje)

-       govorni softver (slika softver)

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije