Društvo

Služen parastos za 24 ubijenih Srba iz Ratkovića

Služen parastos za 24 ubijenih Srba iz Ratkovića
Služen parastos za 24 ubijenih Srba iz Ratkovića

SREBRENICA - U srebreničkom selu Ratkovići služen je parastos za dvadeset četvoro Srba, većinom civila, među kojima šest starih i bolesnih žena, koje su muslimanske snage iz Srebrenice i okoline masakrirale i pobile na današnji dan 1992. godine.

Parastos je služen kod spomenika koji su svojim stradalim srodnicima i komšijama podigli preživjeli mještani. Oni su se danas, kao i svake godine na današnji dan, okupili i odali poštu srodnicima i komšijama i prislužili svijeće za pokoj duša nastradalih.

Cvijeće su položile delegacija Boračke organizacije,  kao i delegacija Srba zaposlenih u Skupštini opštine.

Obilježavanje 23 godine od stradanja ovog sela i njegovih stanovnika prilika je da se preživjeli Ratkovićani okupe i druže, barem jednom u godini, jer još nemaju uslova za povratak budući da im kuće nisu obnovljene i da nije izgrađen put do ovog sela oko 40 kilometara udaljenog od Srebrenice.

Jake muslimanske snage u ranu zoru 21. juna 1992. godine upale su sa više strana u udaljeno srebreničko selo Ratkoviće, ubijajući nezaštićene civile, pljačkajući i paleći sve što su zatekli. U ovom selu  muslimanska vojska svirepo je ubijala žene, starce, slijepe i gluvonijeme, a potom ih spaljivala u njihovim kućama.

Milena Stanojević pobjegla je u obližnji šumarak  i, zahvaljujući sumraku i magli, ostala živa. Na kućnom pragu ubili su joj muža Stanoja, a oca Obrena Bogićevića zaklali pred kućom.

"Pucali su sa svih strana.  Kada su ušli, počeli su da kolju, pljačkaju i pale sve što su stigli. One koje su zatekli u kućama ubili su i zapalili. Mi smo skriveni slušali užasne krike i jauke naših srodnika i komšija koje su klali, sjekli i ubijali tupim predmetima", prisjeća se Milena tog  užasa.

Slično govori i preživjeli Tomislav Živanović koji je uspio pobjeći iz kuće kada je počela pucnjava i zahvaljujući dobrom poznavanju terena skrivao se i povlačio kroz šumu i rastinje prema bratunačkom selu Fakovići.

Preživjeli Srbi prisjećaju se da je oko pola pet ujutro počela pucnjava, uzvici urlikanje i lupanje nekim metalnim predmetima sa svih strana oko sela. Pričaju kako su čuli uzvike "Alahu egber!", "Hvataj ih žive!", "Kolji redom - ne troši municiju!" ...

Oni koji su uspjeli da se spasu spremni su da svjedoče o tome šta su vidjeli i čuli, jer za ovaj, kao i za sve ostale zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju, niko nije kažnjen. Mještani Ratkovića ne vjeruju u pravosudne organe BiH i ističu da počinioce zločina jedino može stići Božija pravda.

Za ratni zločin nad Srbima u Ratkovićima bili su optuženi Ibro Jakubović i Huso  Salihović, ali ih je Okružni sud u Bijeljini oslobodio, obrazlažući takvu odluku nedostatkom pouzdanih dokaza da su oni počinili zločin.

Predsjednik srebreničke Boračke organizacije Gojko Simić kaže da se nikada neće odustati od  zahtjeva da se počinioci zločina nad Srbima u ovom i ostalim srebreničkim selima procesuiraju.

"Sramota je za pravosuđe BiH da za 23 godine još nije izrečena nijedna presuda za brojne zločine počinjene nad Srbima u srebreničkoj opštini, gdje su muslimanske snage iz Srebrenice počele etničko čišćenje u aprilu 1992. godine uništavajući i ubijajući sve što je srpsko", rekao je Simić.

On je podsjetio da su u opštini Srebrenica, prije Ratkovića, zločini  nad Srbima  počinjeni  i u selima  Osredak, Gnona, Pećišta, Viogor, Kovačice, Čumavići, Studenac, Orahovice, Karno i u još nekoliko zaselaka kao i u nekoliko bratunačkih sela i da niko za ubijene Srbe u tim selima nije odgovarao. Svi ubijeni, navodi Simić, bili su civili.

Preživjeli srpski narod iz tih sela je pobjegao, a sva imovina je opljačkana i popaljena.

Ratkovići su na današnji dan 1992. godine potpuno spaljeni i uništeni. Od oko 60 kuća i 200 stanovnika u ovom selu obnovljene su samo tri  u kojima povremeno živi petoro ljudi. Te kuće obnovljene su sredstvima Vlade Republike Srpske.

Da je tu postojalo veliko selo svjedoči još poneka zidina koja nije potpuno zarasla u šiblje i ostrugu, djelimično obnovljeno seosko groblje kao i spomenik podignut stradalim mještanima.

Braća Dimitrije i Milan Stanojević rekli su novinarima da im je Vlada Republike Srpske obnovila kuću u tom selu, ali da još nisu stvoreni uslovi za život.

Obilježavanje 23 godine od stradanja  i odavanje pošte ubijenim Ratkovićanima organizovao je Odbor za obilježavanje značajnih datuma stradanja srpskog naroda Srebrenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije