Društvo

Služen parastos za ubijene Srbe iz Krnjića

SREBRENICA - Služenjem parastosa i prisluživanjem svijeća za pokoj duša ubijenih mještana danas su kod spomen-obilježja u porti crkve Svetog proroka Ilije u srebreničkom selu Krnjići, obilježene 23 godine od stradanja 24 srpska civila i vojnika iz ovog sela.

Kao i u drugim srpskim selima ove opštine zločin nad srpskim stanovništvom u Krnjićima počinile su muslimanske snage iz Srebrenice i okolnih sela 5. jula 1992. godine.

Predstavnici opštinske Boračke organizacije, porodice i srodnici ubijenih Srba iz ovog srebreničkog sela još jednom su ponovili da za zločin nad njihovim najmilijim još niko nije odgovarao.

Radovanu Simiću su masakrirali osamdesetogodišnjeg djeda Iliju koga su sa štapom u ruci i šajkačom na glavi zatekli u kući. U ovom selu tog 5. jula svirepo su ubijeni i njegov brat Veljko i rođaci Nedeljko i Dragutin.

Članovi porodica ubijenih kažu da ih boli nepravda jer su međunarodno i pravosuđe BiH ostali gluvi na ove zločine.

Oni traže ukidanje Tužilštva i Suda BiH kao i Instituta za traženje nestalih BiH jer se, kako ističu, te institucije finansiraju i srpskim parama, a ništa nisu uradile na dokazivanju istine i uspostavljanju pravde i odgovornosti onih koji su počinili zločine nad srpskim narodom u posljednjem ratu.

Tog kobnog dana dželati su ubili starog nepokretnog seoskog učitelja u penziji Vasu Paraču, čije je tijelo spaljeno na vatri koju su u kući naložili njegovi bivši učenici.

Neke od žrtava pronađene su tek 15 i više dana nakon ubistava.

Preživjeli mještani Krnjića pričaju da je tog tragičnog dana, osim u kući zapaljenog učitelja Vase, ubijen direktor škole Rade Trimanović, starica Soka Vujić, a sveštenik Slobodan Lazarević je ubijen u trenutku dok je obavljao sahranu.

Na stradanje 5. jula 1992. godine u Krnjićima podsjetio je i mještanin Dragi Jovanović koje je rekao da su u napadu muslimanskih snaga iz Srebrenice i okolnih sela, tog dana opljačkane i popaljene sve kuće, škola, zadružni dom i drugi objekti, a crkva u ovom selu je oskrnavljena.

"Ubijeni su svi Srbi koji nisu mogli pobjeći", istakao je Jovanović.

On je podsjetio da je do rata u Krnjićima bilo četrdesetak srpskih domaćinstava i da se u ovo selo još nije vratila nijedna porodica.

"Bivši mještani se još nisu vratili u Krnjiće jer nemaju nikakve uslove za povratak. Put do sela nije obnovljen kao ni kuće u selu", naveo je Jovanović.

Cvijeće na spomen-obilježje stradalim mještanima ovog srebreničkog sela položila je delegacija opštinske Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice i delegacija Srba zaposlenih u opštinskoj administraciji.

"Krnjići su jedno u nizu srebreničkih sela u kojima su muslimanske snage počinile stravične zločine i izvršile etničko čišćenje koje su na ovom prostoru započele u aprilu 1992. godine", rekao je predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović.

On naglašava da za te zločine još niko nije odgovarao, ali da se mora istrajati u traženju pravde za sve nevino stradale. "Na nama i našim potomcima ostaje obaveza i amanet da istrajemo u borbi za istinu i pravdu, te da oni koji su počinili zločin odgovaraju", poručio je Milovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije