Društvo

Služen pomen stradalim livanjskim Srbima

Služen pomen stradalim livanjskim Srbima
Služen pomen stradalim livanjskim Srbima

LIVNO - U kapeli Svete velikomučenice Marine - Ognjene Marije u Livnu danas je služena liturgija i parastos za više od 1.600 Srba ubijenih u Drugom svjetskom ratu.

Parastosu su prisustvovali potomci žrtava, predstavnici Udruženja "Ognjena Marija Livanjska" iz Beograda, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, te predsjednik Udruženja "Jadovno 1941." Dušan Bastašić. 

Mutabdžija je rekao da predstavnici Vlade Republike Srpske prisustvuju komemoracijama stradalim Srbima, gdje god se one održavaju, te da ima obavezu da gaji kulturu sjećanja. 

"Smatramo da je to jedno civilizacijsko dostignuće i na taj način prevazilazimo i teškoće ovog trenutka", rekao je Mutabdžija Srni.  

On ističe da prisustvo čak i malog broja ljudi ukazuje da se ne gube sjećanja na nevino pobijene Srbe livanjskoga kraja

Predsjednik Udruženja "Jadovno 1941." Dušan Bastašić rekao je da su Srbi u Livanjskom polju, Livnu, te selima Čelebići, Donji Rujani i Vrbica ubijani bacanjem u kraške jame, od kojih su Bikuša i Ravni dolac "progutale" najviše žrtava.

"U vrijeme dok je kompleks logora Gospić-Jadovno-Pag radio punom snagom, na mnogim drugim područjima Nezavisne Države Hrvatske stradavali su pravoslavni Srbi, pa tako i u Livanjskom polju i to na isti način kao i na Velebitu, bacanjem u jame", rekao je Bastašić. 

On je dodao da je iz jame Ravni dolac nakon šest nedjelja i tri dana spašeno 13 žena i jedan muškarac.

Liturgija je služena u kripti kapele Svete velikomučenice Marine - Ognjene Marije, u kojoj se nalaze mošti nevinih srpskih stradalnika.

Ustaše su krajem jula 1941. godine na najsvirepiji način umorile više od 1.600 Srba sa šireg područja Livanjskog polja.

Najveća stratišta su Prolog, Kamešnica, Tušnica, Borova glava, Koprivnica, Kruzi, Trnovac, škola u Čelebiću, kao i jame Samogred, Ravni dolac, Bikuša, Suhača. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije