Društvo

Služene vaskršnje liturgije u Banjaluci i Sarajevu

Služene vaskršnje liturgije u Banjaluci i Sarajevu
Služene vaskršnje liturgije u Banjaluci i Sarajevu

BANJALUKA, SARAJEVO - Služenjem vaskršnjih liturgija, pričešćem vjernika i podjelom vaskršnjih jaja dočekan je najveći hrišćanski praznik Vaskrs u hramovima Eparhije banjalučke.

Vaskršnju liturgiju protekle noći je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci predvodio NJegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem sa sveštenstvom.

Nakon molitvenog dijela upriličeno je čitanje poslanice NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja u kojoj je navedeno da Vaskrs predstavlja najveći hrišćanski praznik, odnosno praznik vjere, života i svakog blagoslova Božijeg.

Tradicionalno, vjernici su se nakon liturgije pričestili i jedni drugima čestitali najveći hrišćanski praznik.

S uskršnje liturgije u Sarajevu pozvano na širenje ljubavi

Širenje ljubavi i jedinstva u vjeri glavna je poruka poslata danas tokom služenja uskršnje liturgije u Sabornoj crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

U prisustvu velikog broja pravoslavnih vernika, uz molitvu i čitanje Jevanđelja slavljena je najveća radost hrišćanskog sveta i vjera u pobjedu života nad smrću, prenijela je Fena.

Proslavu Uskrsa, kojoj je prethodila priprema višenedjeljnim postom, pravoslavni vjernici počeli su u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje, sjedinjenje s Bogom.

Nakon molitvenog dijela pročitana je Poslanica patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja u kojoj je naglašena važnost pobede dobra nad zlom.

Vjernici posle okupljanja u hramovima nastavljaju da proslavljaju Uskrs u krugu porodice, gdje posebnu radost, naročito djeci, predstavlja tucanje šarenim uskršnjim jajima, koja predstavljaju samu simboliku Uskrsa - jaje je simbol rađanja života, navodi Fena.

Uskršnje liturgije služene su u svim hramovima Mitropolije dabrobosanske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije