Društvo

Softver usporio rad ljekara

Softver usporio rad ljekara
Softver usporio rad ljekara

BANJALUKA - Uvođenje veb softvera za timove porodične medicine, u koji doktori upisuju podatke o pacijentima i evidentiraju ono što su uradili tokom pregleda, naljutilo je jedan broj ljekara, koji kažu da im je usporen rad, a time i smanjena produktivnost.

Tako, primjera radi, Rade Dujaković, v.d. predsjednika Slobodne etičke asocijacije "Medicus curat" Banjaluka, ističe da kada koristeći ovaj program hoće da napiše jednu uputnicu i pacijenti primjećuju da je potrebno pet minuta da se ona odštampa.

"Program je potpuni promašaj i ima elementarne nedostatke. Mi kao medicinski obrazovani ljudi smo ovdje prije svega da pomognemo bolesnom čovjeku. Ljekari su srozani na nivo daktilografa, koji treba da ukucavaju neke statističke podatke, ali je to sve sada jako usporeno", kaže Dujaković, inače porodični doktor banjalučkog Doma zdravlja.

Zamišljeno je, ističe on, da ovaj softver rad ljekara učini efikasnijim, ali ih je u konačnici usporio, tako da je "produktivnost bukvalno prepolovljena".

"Nama sada ne ostane nijedan minut za pregled pacijenta. To i pacijenti primjećuju - da doktori, umjesto u njih, gledaju u ekran. Čak i oni ljekari  koji su dobro informatički 'potkovani' veoma su razočarani ovim programom, koji je zagušio efikasnost rada u ambulantama", upozorava Dujaković.

On ističe da za pacijenta ima 15 minuta, te da u tom vremenu treba da ga sasluša, pregleda, te izda terapiju ili uputnicu za dalju dijagnostičku obradu.

"Sada je to meni onemogućeno jer od silnih podataka koje od mene traži ovaj program nemam vremena za pacijenta", kritikuje Dujaković.

Da novonastala situacija nakon početka primjene ovog softvera nije idilična, priznaje i Draško Kuprešak, predsjednik Udruženja doktora porodične medicine RS, koji kaže da se program bazira na korištenju interneta. Ispostavilo se, tvrdi Kuprešak, da je problem nastao zbog brzine interneta, a ne zbog samog koncepta softvera.

Dujaković kaže da program radi usporeno

"Tako je vrlo često u ambulantama porodične medicine dolazilo do usporenog rada i na neki način 'štopanja' evidencije onog što je urađeno, a što je dovodilo do relativne frustracije doktora i izazvalo reakciju", rekao je Kuprešak.

Istakao je da problem koji se odnosi na brzinu isporuke interneta treba prevazići u idućem periodu.

"Udruženje ima jedan jasan stav - softver je dobar, ali nije idealan", rekao je Kuprešak.

Sa druge strane, iz resornog ministarstva kazali su da kontinuirano prate i kontrolišu proces uvođenja veb softvera za timove porodične medicine i promptno reaguju na prijave iz domova zdravlja. Kako tvrde, žalbe nisu česte.

"Dosad su samo dva doma zdravlja poslala informacije o problemima u funkcionisanju softvera -  DZ Srbac i DZ Teslić. Predstavnici Ministarstva su u kratkom roku posjetili te domove zdravlja i u razgovoru s predstavnicima domova zdravlja razmotrili primjedbe", naveli su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Kako su dodali, u razgovorima je utvrđeno više prijedloga za poboljšanje, a nije se čula tvrdnja da je softver loš. U utvrđivanju činjenica, tvrde u Ministarstvu, potvrđeno je da su postojali problemi u komunikacionim linijama, a ne u softverskom rješenju.

Inače, implementacija veb aplikacije za timove porodične medicine počela je u maju, a do 15. oktobra implementirana je u 36 domova zdravlja. Planirano je da do kraja ovog mjeseca proces bude završen i u ostalim domovima zdravlja.

 

•        Implementacija veb aplikacije za timove porodične medicine počela u maju

•        Planirano je da do kraja ovog mjeseca proces bude završen u svim domovima zdravlja

•        Dosad su dva doma zdravlja poslala informacije o problemima u funkcionisanju softvera

 

36 domova zdravlja do sredine ovog mjeseca dobilo softver

15 minuta ljekar ima za pacijenta

5 minuta potrebno da se uputnica odštampa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije