Društvo

Spomenik za žrtve logora u Doboju

Spomenik za žrtve logora u Doboju
Spomenik za žrtve logora u Doboju

DOBOJ - Za sve žrtve logora u Doboju, koji je austrougarska vlast formirala prije stotinu godina, konačno će biti podignut spomenik na lokaciji u blizini sadašnje željezničke stanice, na mjestu gdje se nalazilo stratište u kojem je boravilo skoro 46.000 Srba, a stradalo ih je više od 12.000.

To je najavljeno nakon sastanka Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, te istaknuto da će obilježavanje internacije Srba u logor u Doboju biti obilježeno nizom manifestacija.

"Priremamo predavanje koje će se održati 10. decembra, pripremamo izložbu, a realizator je Arhiv Srpske pravoslavne crkve iz Beograda. To su dokumenti, fotografije o logoru u Doboju. I pripremamo reprint izdanje 'Spomenice dobojskog logora'; to je je knjiga koja je 1938. godine bila izdata povodom izgradnje crkve, a u kojoj su svjedočanstva onih koji su bili u logoru, ljekari, sveštenici u logoru, i to je živi dokument", kazao je Mirko Nikolić, arhijerejski namjesnik dobojski i član Odbora.

Duhovna akademija povodom obilježavanja godišnjice osnivanja Dobojskog logora biće održana 26. decembra, a dan kasnije episkop Zvorničko-tuzlanski Hrizostom u Hramu svetih apostola Petra i Pavla služiće parastos za stradale, te će biti otkriven spomenik za žrtve logora.

"Pozivam građane, posebno omladinu da u vremenu kada možemo slobodno pričati o prvom genocidu u tada civilizovanoj Evropi koji se desio nad srpskim narodom 1915. dođu i čuju ono što je decenijama skrivano", kaže Velimir Dunjić, predsjednik pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja u Vladi RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije