Društvo

Srđanov duh sve snažniji

Srđanov duh sve snažniji
Srđanov duh sve snažniji

TREBINJE - Dvadeset dvije godine u Trebinju živi duh Srđana Aleksića, koliko je ljeta kako je u ratnom vihoru stradao taj mladić, braneći svoga prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića.

O Srđanovoj dobroti, međutim, Trebinjci ne žele da govore, ali ne zbog toga što su zaboravili njegovo djelo, nego, kako kažu, stoga što o Srđanu treba da govore oni koji kreiraju sudbine običnih ljudi, a to su uglavnom političari.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, koji je sa Srđanovim ocem Radetom, potpredsjednikom Federacije BiH Svetozarom Pudarićem i delegacijom iz Podgorice posjetio Srđanov grob na Savnidan - godišnjicu njegove smrti, najbolje prenosi raspoloženje svojih sugrađana - ponos na njegov herojski čin, ali i žal što Srđana nije bilo više, ne samo u Trebinju, već i u Sarajevu, Zenici, Mostaru.

"Bilo je potrebe da Srđana bude i u tim gradovima, jer Trebinje nije imalo krvavih tragova prema svojim sugrađanima, dok u Sarajevu, Zenici, Mostaru, gdje je bilo dosta krvavih sukoba, nema primjera sličnih Srđanu Aleksiću, zbog čega lično žalim, a smatram i brojni moji sugrađani", rekao je Vučurević.

Srđanovi rođaci i prijatelji, koji su bili na njegovom grobu, takođe ne žele da govore o njemu, jer, kako kažu, sve familijarne emocije ipak prenosi Rade, njegov otac, mimo koga oni, kako kažu, niti žele niti mogu da govore. Srđan je, rekoše samo, i Radetov i njihov, ali i cijeloga grada Trebinja, u kojem živi njegov duh i svake od proteklih 22 godine sve je veći i snažniji.

"Srđan sada zaista nije ništa više moj nego li je vaš nego li je cijeloga grada, a meni, kao ocu, ostaje drago da on postaje univerzalni simbol dobrote, nečega dobrog i lijepog, što nam omogućava da nađemo sebe i da nađemo prijatelja", kaže Rade.

Svjesni plemenitosti Srđanovog čina, mladi Trebinjci i Trebinjke su odavno potvrdili da ne zaboravljaju djelo ovoga mladića pa je inicijativu da i dio Trebinja nosi njegovo ime prepoznao slavni košarkaški as Dejan Bodiroga, nazvavši najpoznatije sportske terene ovog dijela Hercegovine imenom Srđana Aleksića, dok je najpoznatiji plivački turnir ovog kraja dobio ime po Srđanu i njegovom rođaku Maksimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije