Društvo

Srpska dobija najsavremeniji klinički centar u regionu

Srpska dobija najsavremeniji klinički centar u regionu
Srpska dobija najsavremeniji klinički centar u regionu

BANJALUKA - Cilj cjelokupnog projekta rekonstrukcije Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske je da RS dobije najsavremeniji klinički centar u regionu, naglašeno je poslije obilaska gradilišta sjevernog krila.

Milorad Dodik, predsjednik RS, naglasio je da investicija od 84 miliona evra u izgradnju sjevernog krila i rekonstrukcija centralnog medicinskog bloka UKC RS, ali i ranije uloženih 30 miliona dolara i šest miliona evra u južno krilo, govore o ozbiljnosti s kojom se pristupilo pitanju funkcionisanja jedne od najvažnijih zdravstvenih ustanova u RS.

"Ovo je samo dio ukupnih ulaganja u zdravstvo - od bolnica u Nevesinju i Bijeljini, tendera koji je u toku za bolnicu Istočno Sarajevo do onoga što želimo da uradimo za bolnicu u Doboju zaokružili bismo intervencije u bazični bolnički sektor", rekao je Dodik nakon obilaska gradilišta.

Zajedno sa Dodikom gradilište su obišli i Željka Cvijanović, premijer RS, Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, i Darko Tomaš, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo dinamikom na, kako je rekla, jednom od najambicioznijih projekata u zdravstvu u cijeloj regiji.

"Južno krilo ovog objekta je već samo po sebi impozantan objekat, a nakon što se završi izgradnja sjevernog krila i rekonstrukcija centralnog medicinskog bloka i objedine sve službe u jednom modernom objektu, moći ćemo da kažemo da smo ispunili sve svoje ciljeve", rekla je Cvijanovićeva.

Naglasila je da imaju velika očekivanja za ovaj projekat i objekat.

"On će značajno unaprijediti zdravstveni sektor. To će morati podrazumijevati i nove prakse i novi način organizovanja i novo ponašanje menadžmenta, a sve na usluzi pacijentima", rekla je Cvijanovićeva.

Bogdanić je zahvalio radnicima UKC RS i radnicima koji izvode konkretne radove na gradilištu.

"Veliku zahvalnost dugujemo kako radnicima koji rade na izgradnji i ne dozvoljavaju da ovi teški uslovi uspore radove, tako i doktorima i drugim zaposlenima jer je ovo rekonstrukcija živog objekta. Vidite samo po parkingu kako je ovo sve teško", rekao je Bogdanić.

Tomaš je kazao da svake godine nastoje da povećanjem broja usluga koje UKC pruža i Fond poveća godišnji ugovor.

"Prije četiri godine ugovor je bio 83 miliona, a ove godine iznosi 97. Istakao bih i činjenicu da se nedavno godišnje oko 20.000 naših osiguranika liječilo u inostranstvu, sada je taj broj 5.000, a sigurni smo da će završetak ovog projekta prepoloviti i taj broj", rekao je Tomaš.

Buduće sjeverno krilo obišli su još i Nikola Bojić, menadžer projekta rekonstrukcije UKC RS, te Volfgang Vainmar, predstavnik izvođača radova, kompanije "Vamed".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije