Društvo

Srpska dobija prvi centar za vantjelesnu oplodnju

Srpska dobija prvi centar za vantjelesnu oplodnju
Srpska dobija prvi centar za vantjelesnu oplodnju

BANJALUKA - Prvi centar za vantjelesnu oplodnju trebalo bi u skorijem vremenu da zaživi u Univerzitetsko-kliničkom centru RS u Banjaluci, što će biti precizirano donošenjem prvog zakona o vantjelesnoj oplodnji, potvrđeno je "Nezavisnim".

U posljednjih deceniju i više u ovom dijelu BiH i širem okruženju ostvareni su ogromni rezultati u primjeni ove metode začeća, ali se otvaranjem centra očekuje i stručno i naučno jačanje.

"Udruživanjem UKC RS i vanjskog partnera zamišljeno je da napravimo centar, u skladu sa zakonskim mogućnostima o javno-privatnom partnerstvu. Veoma je važno da ovako nešto ne bi dodatno koštalo koliko bi nas podiglo na ljestvici medicinskog razvoja i dalo nemjerljive rezultate za roditeljstvo, porodicu i natalitet. Dugoročno gledano, mi bismo imali svršen stručni kadar koji bi bio reprezentativan i van BiH", rekao je Mirko Stanetić, generalni direktor UKC RS.

Veoma uspješno postupak se izvodi zasad u "Medico S" klinici u Banjaluci, koja će takođe biti dio centra.

U vlasništvu je Sanje Sibinčić, dobitnice Hipokratove nagrade za životno djelo, odnosno doktorice koja je 2003. godine u medicinsku primjenu prva uvela ovaj postupak, kojim je od tada rođeno više od 800 beba, dok su roditelji iz RS, FBiH i inostranstva.

"U planu je donošenje posebnog zakona koji bi tretirao postupak vantjelesne oplodnje. Imenovali smo i Komisiju za izradu zakona o liječenju neplodnosti postupkom biomedicinski potpomognute oplodnje, u okviru kojeg se očekuje da će biti preciznije definisana sva pitanja u vezi sa liječenjem neplodnosti ovim postupkom", potvrđeno je "Nezavisnim" u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, kaže da je važno raditi na kreiranju boljih uslova za reproduktivno zdravlje stanovništva RS, zbog čega se i radi na izradi zakona.

Postupak koji na našim prostorima košta 5.500 KM, u FBiH finansijski snose potencijalni roditelji, u RS od 2007. godine Fond zdravstvenog osiguranja RS, a od 2011. godine i dva pokušaja, dok neke opštine finansiraju i treći.

Zasad je pravilnikom uređeno da se ženama od 41. do navršene 42. godine finansira 50 odsto troškova, onima koje su starije od 42 godine, ukoliko rode dijete postupkom vantjelesne oplodnje, Fond u cijelosti refundira troškove, ali će ova oblast takođe biti razmatrana nadolazećim zakonom.

Iz budžeta RS do sada su izdvojena višemilionska sredstva, odnosno samo za drugi pokušaj na godišnjem nivou se izdvaja oko pola miliona KM.

Primjera radi, u Sloveniji je parovima plaćeno šest postupaka, te u mnogim drugim dijelovima Evrope postoje olakšice za parove koji imaju problem neplodnosti, izražen posljednjih godina, posebno kod muškaraca.

Prva beba začeta vantjelesnom oplodnjom u RS rođena je 8. decembra 2003. godine i dobila je ime po doktorici Sanji.

Dobili bebu poslije 16 godina upornosti

Porodica Misita iz Trebinja je 16 godina pokušavala ostvariti potomstvo u Podgorici, Banjaluci, Beogradu... Treća vantjelesna oplodnja u Jevremovoj u Beogradu ih je koštala 10.000 KM, za šta su podigli kredit. Godine 2012. dobili su Filipa i Sanju, kojoj su takođe dali ime po doktorici Sanji Sibinčić, a zatim su osnovali Udruženje "Bebe" za podršku parovima koji prolaze isti proces na putu do potomstva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije