Društvo

Srpska sa radošću gleda na ustoličenje mitropolita Porfirija

Srpska sa radošću gleda na ustoličenje mitropolita Porfirija
Srpska sa radošću gleda na ustoličenje mitropolita Porfirija

ZAGREB - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je Srni da Srpska sa velikom radošću gleda na ustoličenje novog mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, a u tom kontekstu i rješavanje svih otvorenih pitanja s ciljem hrišćanske ljubavi, razumijevanja i pomirenja.

"Prisustvo predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Igora Radojičića i moje, u ime predsjednika Republike Milorada Dodika, na ustoličenju novog mitropolita jasno pokazuje opredjeljenje zvaničnih institucija Srpske da i Republika Srpska sa svojim narodom želi biti na pravom putu - putu pomirenja i hrišćanske ljubavi", rekao je Mutabdžija.

On je istakao da se mitropolit Porfirije, koji je naslijedio upokojenog mitropolita Jovana, nakon ustoličenja obratio vjernicima besjedom, "koja je bila duboko hrišćanska".

"Pozvao je na pomirenje, na razumijevanje dva bratska naroda među kojima, nažalost, nije bila baš sjajna prošlost, ali je duboko svjestan da je veliki izazov pred njim i vjeruje u uspjeh", rekao je Mutabdžija.

On je naveo da je, osim Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, koji je služio svetu arhijerejsku liturgiju, činu ustoličenja prisustvovao veći broj sveštenstva i monaštva Srpske pravoslavne crkve, zvaničnici iz Srbije, ali i zvaničnici Katoličke crkve u Hrvatskoj.

"Bio je to veličanstven skup kakav i dolikuje ustoličenju jednog mitropolita Srpske pravoslavne crkve", ocijenio je Mutabdžija i dodao da je u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu bilo i dosta vjernika.

Patrijarh srpski Irinej uveo je danas u tron novog mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija čime je on postao duhovni pastir pravoslavnih vjernika koji žive na teritoriji Hrvatske i Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije