Društvo

Šteta na voćkama milion maraka

Šteta na voćkama milion maraka
Šteta na voćkama milion maraka

BANJALUKA - Šteta na voćnjacima, koju je proteklih mjeseci prouzrokovala štetočina potkornjak samo na sadnicama, iznosi milion maraka, a voćari smatraju da se direktna šteta zbog gubitka prinosa može mjeriti desetinama miliona maraka.

U Informaciji o stanju u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, koju je sačinilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, stoji da je šteta koju su samo na sadnom materijalu izazvale štetočine ove godine procijenjenja na 1.032.000 maraka.

"Posebna karakteristika u voćarskoj proizvodnji ove godine je napad štetočina, koji je izražen u opštinama Kozarska Dubica, Gradiška i Prijedor", stoji u informaciji.

Samo u ovim opštinama štetočina potkornjak napala je više od 355.000 stabala, koja su se osušila i koje su vlasnici morali počupati.

Dragoje Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kazao je da su procjene da se oko 400.000 sadnica voća posušilo zbog potkornjaka.

"Šteta koju ćemo mi imati mnogo je veća od procjene Ministarstva, jer se ona odnosi samo na sadnice. Mi nećemo narednih osam godina imati prinos u tim voćnjacima i ta direktna šteta se može mjeriti desetinama miliona maraka", istakao je Dojčinović i dodao da je još veći problem što je ovaj insket napao i stabla koja imaju rod ove godine.

On je kazao da je ipak svaka pomoć dobrodošla i da voćari cijene namjeru Ministarstva da im nadoknadi bar štetu na sadnicama.

Ovaj insekt je napravio nemjerljivu štetu i hiljade hektara voćnjaka se posušilo, sve smo morali povaditi i zapaliti, kaže Dojčinović

"Šteta koju je potkronjak napravio voćnjacima je nezapamćena u RS, jednostavno stotine hektara voćnjaka se posušilo, sve smo morali povaditi i zapaliti. Imali smo bukvalno stopostotnu štetu", istakao je Dojčinović.

On je precizirao da je uobičajena godišnja proizvodnja šljive u RS godinama bila oko 90.000 tona, jabuke 46.000 tona i kruške oko 17.500 tona, što je prošle godine drastično umanjeno zbog vremenskih nepogoda.

"Ove godine će to biti nemjerljivo manje dodatno zbog ovog problema sa štetočinama", kaže Dojčinović.

Nikola Vukelić, voćar iz Gradiške, kaže da je potkornjak samo na njegovom voćnjaku uništio oko 150.000 sadnica voća, koje su se osušile i koje je morao počupati.

"Potkornjak dolazi iz šume i napada voćnjak, pogodovali su mu i vremenski uslovi vjerovatno, proljeće je bilo s puno padavina", kazao je Vukelić.

On je naveo da je najveći problem gubitak oko 2.000 tona prinosa voća naredne četiri godine.

"To je direktna šteta od oko dva miliona maraka samo za moj voćnjak. Problem je što sada moramo četiri godine čekati da novi zasadi porastu da bismo počeli dobijati plodove", istakao je Vukelić.

Bojan Kecman, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kazao je da će Ministarstvo pokušati da u okviru mogućnosti pomogne voćarima.

"Ministarstvo će vjerovatno voćarima nadoknaditi štetu i izdvojiti oko milion maraka, koliko je procijenjenja šteta na sadnom materijalnu, i predviđeno je da ta sredstva budu obezbijeđena za jesenju sadnju", kazao je Kecman.

Prošle godine iz BiH izvezeno je više od 20.000 tona voća vrijednosti 38 miliona KM, što je smanjenje u odnosu na 2011, kada je izvezeno više od 29.000 tona vrijednosti 47 miliona KM, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije