Društvo

Stolarija stara skoro 50 godina

Stolarija stara skoro 50 godina
Stolarija stara skoro 50 godina

BANJALUKA, BERKOVIĆI - Zub vremena ostavio je posljedice u brojnim osnovnim školama u RS, tako da zaposleni i učenici sa brigom dočekuju zimu i snijeg, budući da stolarija u nekim slučajevima nije mijenjana blizu pet decenija, peći za grijanje su stare, a loši su i krovovi.

Zbog toga, kako ističu direktori vaspitno-obrazovnih ustanova, ako bude ekstremno niskih temperatura, nastavnicima i đacima prijeti cvokotanje.

Od kada je Osnovna škola "Vasa Pelagić" u Pelagićevu izgrađena, dakle od 1968. godine, stolarija na njoj nije mijenjana, što znači da odavno vapi za novijom.

"U područnom odjeljenju Ćendići imamo i dotrajalu peć, koja se maltene raspala! Čak mi je i majstor rekao da bi ta peć mogla da otkaže ako bude jakih hladnoća. A, što se stolarije tiče, u našoj školi nije mijenjana od kada je ona sagrađena, dakle, od 1968. godine", požalila nam se Olga Lazić, direktor Osnovne škole "Vasa Pelagić" u Pelagićevu.

Stolarija u Osnovnoj školi "Petar Mećava" Kostajnica, koja je izgrađena sedamdesetih godina prošlog vijeka, takođe nikako nije mijenjana, tako da propušta toplotu i hladan vazduh ulazi u učionice.

"Ono što smo mogli, mi smo okrpili, ali da je dosta stara, jeste. Imamo problema i sa krovovima, i u svakom slučaju bi trebalo da se urade popravke", kaže Pero Devetak, direktor te škole.

Nastavnici su se požalili Dubravki Bosančić, direktoru Osnovne škole "Petar Kočić" Kola, kod Banjaluke, da bi u narednim sedmicama problema moglo biti sa zagrijavanjem učionica. Još od septembra, ističe, griju prostorije, ali je problem loša stolarija.

"Znate kako je, infrastruktura je takva da bi defitnitivno trebalo i te kako uložiti sredstava da se ona poboljša. Mi imamo objekte sa lošom stolarijom, krovovima, a u jako lošem stanju su nam i peći. Niko nas ne razumije", ispričala nam je Bosačićeva, uz napomenu da je riječ o školama u planinskom području, na Manjači, gdje je zima jako surova.

Potvrdio nam je Božidar Bjelica, pedagog u Osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš" Berkovići, da je stanje u ovoj i područnim školama daleko od idiličnog.

"Imamo jednu školu, područnu u Strupićima,  gdje je krov jako slab. Desi se da je čak padala i cigla. Još nije ništa na tome urađeno, a moglo bi se reći da se krov obrušava", naveo je Bjelica.

Sa druge strane, u Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da kontinuirano ulažu u izgradnju i obnovu objekata osnovnih i srednjih škola, kao i u opremanje škola.

"Prethodnih godina iz Razvojnog programa RS u izgradnju i obnovu osnovnih škola uloženo je oko 36,8 miliona, dok je u srednje škole uloženo oko 8,5 miliona maraka. Ove godine kroz program EU za oporavak od poplava biće sanirano 30 objekata osnovnih škola i jedna sportska dvorana, kao i 14 srednjih škola", naveli su iz resornog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije