Društvo

Štrajk upozorenja u osnovnim školama u FBiH

Štrajk upozorenja u osnovnim školama u FBiH
Foto: N.N. | Štrajk upozorenja u osnovnim školama u FBiH

SARAJEVO - Zaposleni u osnovnim školama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u Federaciji BiH /FBiH/ jutros su održali štrajk upozorenja nezadovoljni što plate prosvjetnih radnika u osnovnim školama nisu izjednačene sa platama zaposlenih u srednjim školama.

Prilikom potpisivanja kolektivnog ugovora bilo je dogovoreno da se zaposlenim u osnovnim školama povećaju koeficijenti, a umjesto toga im je povećana osnovica kao i ostalim budžetskim korisnicima, čime njihove plate nisu izjednačene sa platama prosvjetnih radnika u srednjim školama, što je bio glavni cilj pregovora Sindikata osnovnog obrazovanja sa kantonalnom Vladom.

Povećanjem osnovice za sve budžetske korisnike za pet odsto prosvjetnim radnicima plata je povećana za nešto više od 40 KM, dok povišica za one koji imaju plate od 3.000 KM iznosi više od 150 KM, prenose federalni mediji.

Prosvjetni radnici ističu da su njihovi zahtjevi minimalistički i da od njih neće odustati, dok iz Vlade Kantona navode da najavljeni štrajk nema opravdanja i da su spremni da sa predstavnicima sindikata nastave razgovore u traženju rješenja.

Štrajk upozorenja biće održan i za vrijeme prvog časa u drugoj smjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije