Društvo

Studentski grad koči upotrebna dozvola

Studentski grad koči upotrebna dozvola
Studentski grad koči upotrebna dozvola

BANJALUKA - Iako je Vlada RS još u martu ove godine donijela odluku o promjeni oblika organizacije Studentskog centra (SC) "Nikola Tesla" Banjaluka u Javnu ustanovu Studentski grad, još se čeka na rješenje iz Vlade RS o ovoj odluci, što stopira planirane aktivnosti.

Kako smo uspjeli saznati, kočnica u ovom slučaju je nepostojanje upotrebne dozvole za drugi paviljon SC "Nikola Tesla", koji se nalazi kod Ekonomskog fakulteta, a gdje bi za početak trebalo da bude smješten Studentski kulturni centar (SKC). Tako je u toku potraga za upotrebnom dozvolom, za koju se ne zna gdje je, da li je zagubljena ili potopljena prilikom plavljenja arhiva Centra u nekoliko navrata.

Naime, donošenjem tog rješenja i početkom funkcionisanja JU Studentski grad "Nikola Tesla" Banjaluka, između ostalog, bili bi stvoreni uslovi za pokretanje SKC-a i scene Akademije umjetnosti, u okviru kojeg bi bili poboljšani kulturni sadržaji studenata, prije svega što se tiče predstava, bioskopa, koncerata, izložbi i drugih sadržaja. Pored toga, tu je i aktivniji rad studentske zadruge u okviru Studentskog grada, a u planu je bio i multimedijalni centar s bibliotekom i studentskim medijima.

Ipak, studentima su zasad vezane ruke, jer čekaju pronalazak upotrebne dozvole i rješenje iz Vlade RS, koje nikako da ugledaju svjetlo dana.

Zoran Babić, direktor SC "Nikola Tesla" Banjaluka, potvrdio je da drugi paviljon nema upotrebnu dozvolu, te da je nema u arhivu.

Kočnica je nepostojanje upotrebne dozvole za drugi paviljon SC "Nikola Tesla", gdje bi trebalo da bude smješten SKC

"Pokrenuo sam inicijativu da se ona pokuša pronaći u nadležnim institucijama. Objekat je građen 1974. godine i samim tim ta upotrebna dozvola postoji, jer je nelogično da objekat toliko egzistira, a da nema upotrebnu dozvolu", smatra Babić i izražava nadu da će u skorijem periodu riješiti ovu prepreku.

Sa druge strane, u Ministarstvu prosvjete i kulture RS rekli su da pružaju iskrenu podršku studentima da dobiju SKC, te da je ovakvu opredijeljenost Vlada RS potvrdila donošenjem pomenute odluke.

"Ministarstvo je uradilo sve što je neophodno i čeka da rukovodstvo SC 'Nikola Tesla' obezbijedi potrebne dokumente na osnovu kojih će biti izdato rješenje o promjeni statusa", kazali su u ovom ministarstvu.

Da je studentima mnogo stalo do završetka ovog projekta govori i podatak da su dosad sakupili više od 6.000 potpisa studenata koji traže SKC i scenu Akademije umjetnosti. Tim povodom, Studentska organizacija Univerziteta u Banjaluci (SOBL) dala je podršku studentima Akademije umjetnosti u njihovoj borbi da dobiju SKC.

"SOBL, kao jedan od inicijatora odluke Vlade RS, na ovaj način još jednom želi da apeluje na resornog ministra da riješi nastali problem i ubrza donošenje rješenja", kazao je Siniša Kilibarda, potpredsjednik SOBL.

Deset pitanja

Studenti Banjalučkog univerziteta, u sklopu akcije prikupljanja potpisa za SKC, uputili su nadležnima i građanima deset pitanja. Tako traže odgovor zašto Banjalučki univerzitet nakon 38 godina postojanja nema SKC, zašto Akademija umjetnosti poslije 15 godina postojanja nema scenu, zašto se protjeruje kultura s Univerziteta, kako afirmisati veliku i najbolju studentsku energiju i kreativni duh, zašto ne postoji kulturna strategija, zašto je kultura u RS u službi politike, a ne obratno, zašto se uselio primitivizam na univerzitete i u cijelu RS, zašto se guši kreativni duh metodom minimiziranja kulture i sistemom politizacije, ko će odgovarati za "kulturni invaliditet" studenata i njihovih profesora, te kako pobijediti zloćudnu kulturnu degradaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije