Društvo

Šuga zabilježena i u Palama i Višegradu

Šuga zabilježena i u Palama i Višegradu
Šuga zabilježena i u Palama i Višegradu

BANJALUKA, MOSTAR - Zarazna bolest skabijes, poznatija kao šuga, od koje je u prošloj godini oboljelo oko 1.000 građana FBiH, zabilježena je i u pojedinim gradovima u RS.

U Službi hitne pomoći u Palama kažu da je zabilježeno nekoliko slučajeva šuge u timovima porodične medicine.

"Skabijes ili u narodu poznatija kao šuga uvijek je prisutna. U slučaju oboljenja vidljive su promjene na koži u vidu ospica i rana koje su praćene svrabom. Uzrok je krpelj koji ide pod kožu, najčešće između prstiju, na šake i po trbuhu", kazali su u paljanskoj Službi hitne pomoći i dodali da je najvažnije da se pacijent odmah liječi.

"Kad šugu ima jedan član porodice preporuka je da se svi preventivno mažu odgovarajućim kremama kako se ne bi zarazili", naglasili su.

Šuga je zabilježena i u Višegradu, a u Domu zdravlja u toj opštini kazali su da su im se javljale osobe zaražene ovom bolešću.

Dušica Stanković, portparol banjalučkog Doma zdravlja, kaže da šuga nije zabilježena u njihovoj ustanovi.

"Prema posljednjim informacijama iz Hitne pomoći i ambulanti porodične medicine nije zabilježen nijedan slučaj šuge", rekla je Stankovićeva.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS nismo juče dobili odgovor na pitanje koliko je tačno oboljelo osoba od ove bolesti jer je bio neradni dan.

Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u prošloj godini je prijavljeno 953 oboljelih od ove zarazne bolesti, što je za 189 više nego u istom periodu 2012. godine.

Kako navode, najviše oboljelih je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), gdje je prijavljen 371 novi slučaj, potom u Tuzlanskom, Srednjobosanskom, Sarajevskom te Unsko-sanskom kantonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije