Društvo

Šukalo: Uredbom bi trebalo da bude potvrđen naziv

Šukalo: Uredbom bi trebalo da bude potvrđen naziv
Šukalo: Uredbom bi trebalo da bude potvrđen naziv

BANJALUKA - Predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu u Republici Srpskoj Željko Šukalo izjavio je da bi na današnjoj sjednici Vlade Srpske trebalo da bude donesena uredba kojom će biti potvrđeno da je Univerzitetska bolnica Banjaluka Klinički centar.

"Zbog toga će po hitnom postupku biti rađene izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti u Republici Srpskoj. Na određen način uslišeni su zahtjevi sindikata, čime smo veoma zadovoljni", rekao je Šukalo, nakon polučasovnog sastanka članova sindikata ove zdravstvene ustanove.

On je podsjetio da su neizmireni doprinosi u zdravstvu na nivou Republike Srpske oko 100 miliona KM, ali da radnici mogu da ovjere knjižice. 

Predsjednik strukovnog sindikata ljekara Republike Srpske Miodrag Femić istakao je da je veoma važno što će ostati naziv Klinički centar Banjaluka.

"Bitno je što će Glavna služba za reviziju javnog sektora raditi i posebnu reviziju ove zdravstvene ustanove, kao i bolnice Kasindo u Istočnom Sarajevu, te pet domova zdravlja", rekao je Femić.

On je napomenuo da će, ukoliko Unija sindikata radnika u zdravstvu ne dobije reprezentativnost, tužiti Ministarstvo rada i boračko – invalidske zaštite Republike Srpske.   

Vršilac dužnosti direktora Univerzitetske bolnice – Kliničkog centra Banjaluka Mirko Stanetić, koji je prisustvovao sastanku, kaže da strukturnih promjena u ovoj zdravstvenoj ustanovi nema.

"Želimo da unaprijedimo organizaciju rada u našoj zdravstvenoj ustanovi i da usluga bude podignuta na viši nivo", rekao je Stanetić.

Maksimović: Zablude o imenu zdravstvene ustanove

Promjena naziva Kliničkog centra Banjaluka u Univerzitetsku bolnicu suštinski ne mijenja kvalitet usluga koje ova zdravstvena ustanova pruža građanima Republike Srpske, izjavio je danas profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Siniša Maksimović.

Maksimović je odbacio kao zlonamjerne, tendenciozne i neistinite tvrdnje da ova promjena naziva suštinski bilo šta mijenja u funkcionisanju najrespektabilnije zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj, ističući da najbolje bolnice u svijetu sa ponosom nose naziv univerzitetskih medicinskih centara.

"Zdravstveni sistem u Republici Srpskoj je stabilan, jedinstven i dobro funkcioniše, a njegovu snagu i organizovanost dokazali smo i reagovanjem u katastrofama koje su 2010. i 2014. godne pogodile zemlju", istakao je Maksimović na konferenciji za novinare Gradskog odbora SNSD-a u Bijeljini, čiji je član. 

On je odbacio kao neuke teze da promjena naziva Kliničkog centra znači objedinjavanje zdravstvenog sistema u BiH, da onemogućava edukaciju studenata i specijalizanata u medicini i da na bilo koji način utiče na dosadašnji način i kvalitet pružanja usluga u zdravstvu. 

"Promjena naziva je protokolarna stvar koja se već desila u brojnim gradovima Srpske, od Bijeljine do Istočnog Sarajeva i Foče, i mislim da sadašnji način kategorizacije bolnica predstavlja izazov menadžmentu u zdravstvu da podiže standarde i teži boljem radu i pružanju usluga građanima", istakao je Maksimović, koji je i direktor Bolnice u Bijeljini.

Na konferenciji za novinare Maksimović je objavio i da vraća mandat odbornika SNSD-a u Gradskoj skupštini Bijeljine, uoči opštih izbora na kojima će biti nosilac liste SNSD-a za Narodnu skupštinu za Izbornu jedinicu šest. 

"Kao stranka koja ima veliki broj kvalitetnih kadrova, SNSD nema potrebe da grupiše funkcije i očekujem da će i novi odbornik u lokalnom parlamentu nastaviti da radi u korist i u najboljem interesu svih građana Semberije", rekao je on. 

Maksimović je na proteklim lokalnim izborima osvojio najviše glasova birača od svih učesnika na izborima, a na mjestu gradskog odbornika u Bijeljini zamijeniće ga doktor Zoran Trifković.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije