Društvo

Šverceri po psu iz BiH zarađuju stotine evra

Šverceri po psu iz BiH zarađuju stotine evra
Šverceri po psu iz BiH zarađuju stotine evra

BANJALUKA, SARAJEVO - Nelegalni transport pasa iz BiH prema zemljama zapadne Evrope unosan je posao, jer šverceri po životinji zarađuju 100 do 250 evra.

Tvrde naši sagovornici upućeni u detalje u vezi sa ovom prevarom, te takođe potvrđujuju da lutalice, koje, pod izgovorom udomljavanja, izvoze iz naše zemlje, umjesto u toplim domovima završavaju u laboratorijama, ili kao pokretna meta pri testiranju oružja.

"To je jedan veliki šverc. Ta priča stara je već dvije godine, a tek sada je počela da izlazi u javnost. Vjerujte, niko nikada nije dobio povratnu informaciju iz evropskih zemalja, odnosno fotografiju o tome gdje su ti psi završili", priča Maida Šabeta, bivša predsjednica Udruženja "Prijatelji životinja u BiH", te dodaje da se u ovom švercu obrću cifre između 100 i 200 evra po jednoj životinji.

I Zekerijah Alagić, direktor Vetarinarske stanice Bihać, podvlači da prema informacijama koje su do njega dolazile, pas koji na ovaj način ode u Evropu vrijedi 200 do 250 evra.

"Zamislite, kada neko na taj način proda oko sto pasa. To nije baš malo novaca", naglašava Alagić.

Prema riječima Tatjane Slatina, predsjednice zagrebačkog Udruženja za zaštitu životinja "Futura - daj šapu", Zagreb je, ne tako rijetko, usputna stanica švercovanim psima iz BiH.

"Ovo što pričate doista se događa, pse masovno potrpaju u kombije, te ih voze... U Njemačku stiže jako puno pasa, kao da ih oni nemaju dovoljno, iz Rumunjske, Srbije, Crne Gore, Bosne, a iz Hrvatske nešto manje... Dakle, to su zemlje u kojima nešto ne funkcionira kada je u pitanju zaštita životinja", ističe ona.

"Posao", podsjetimo, funkcioniše tako što u BiH sakupljaju životinje pod izgovorom da će biti udomljene, a onda ih preuzmu šverceri, te prodaju u evropskim zemljama. Koriste ih, primjera radi, za testiranje moći oružja, ili za testove pri proizvodnji šampona i sličnih kozmetičkih sredstava.

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH ranije su nam kazali da o ovoj pojavi nisu upoznati.

Da li će pokrenuti istragu, pitanje je koje smo juče poslali entitetskim policijskim agencijama u BiH, ali do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" odgovor nismo dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije