Društvo

Svi podaci o nepokretnostima u RS u jednom katastru

Svi podaci o nepokretnostima u RS u jednom katastru
Svi podaci o nepokretnostima u RS u jednom katastru

BANJALUKA - Republika Srpska zvanično je počela s projektom ustrojavanja jedinstvene matične evidencije o nepokretnostima i pravima nad njima. Završetkom ovog projekta RS će, umjesto dosadašnje dvije evidencije - katastra i zemljišnih knjiga - imati formiran jedinstveni katastar nepokretnosti.

Nosilac projekta u okviru kog se sprovodi kampanja "Uknjiženo vrijedi više" je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Miloš Komljenović, direktor Uprave, rekao je da je ovaj projekat od opšteg interesa za RS, te da ima apsolutni prioritet rješavanja. Osnovni cilj je osnivanje katastra nepokretnosti u 246 katastarskih opština u 34 opštine u RS.

"Ovaj projekat biće realizovan u srednjoročnom periodu, a iako je efektivan od 2013. godine malo smo kasnili na početku, tako da će rok za završetak od 2018. godine biti probijen. Sve ćemo finansirati kreditom Svjetske banke u visini od 16,7 miliona dolara", kazao je Komljenović.

Ovakav projekat sprovode sve zemlje bivše Jugoslavije, a Srbija i Makedonija su jedine koje su ga u potpunosti završile i primijenile.

"Cilj projekta je registracija nekretnina, osnivanje pouzdane i tačne evidencije o nepokretnostima na korist svih građana i zainteresovanih pravnih i fizičkih lica. Efekti će se vidjeti u pružanju podrške razvoju održivog sistema registracije nepokretnosti usklađenog s evidencijom katastra nepokretnosti u urbanim područjima RS. Ovakav sistem biće finansijski stabilan i omogućavaće dobre polazne podatke za administraciju zemljišta i razvoj infrastrukture. Takođe, pružiće i podsticaj poboljšanju okruženja za investiranje, a time i rast BDP-a, kao i veći stepen pravne sigurnosti u vezi s imovinskim pravom", kazao je on.

Prema njegovim riječima, korisnici ovog projekta su javnost, poslovna zajednica, Vladine institucije i opštine.

"Trenutno smo u okviru projekta osnovali katastar nepokretnosti u 36 katastarskih opština, a provode se aktivnosti osnivanja katastra u još 156 katastarskih opština. Socijalno mapiranje je sprovedeno u 16 opština te smo angažovali 248 konsultanata za rad u komisijama za izlaganje. I pored mnogih reklama po medijima, internet prezentacije i Facebook stranice koje koristimo da upoznamo građane, i u mjesnim zajednicama će im četvoročlani timovi pojasniti čitavu proceduru i proći kroz proces knjiženja s njima", navodi Komljenović.

Ova usluga je tokom procesa registracije besplatna, a svaki građanin će dobiti poziv s tačno preciziranim podacima i dokumentima koje treba da donese, datumom i satnicom dolaska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije