Društvo

Malverzacije pri zapošljavanju u prnjavorskoj školi?

Malverzacije pri zapošljavanju u prnjavorskoj školi?
Malverzacije pri zapošljavanju u prnjavorskoj školi?

PRNJAVOR, BANJALUKA - Učiteljica Tanja Drugović, iako je, kako tvrdi, na prethodnim konkursima bila najbolja od svih kandidata i radila na određeno vrijeme u Osnovnoj školi "Nikola Tesla" u Prnjavoru, u stalni radni odnos je na kraju primljena druga osoba, na šta se žalila i sud je utvrdio nepravilnosti.

Ona se prvo žalila Školskom odboru, a nakon toga i Osnovnom sudu u Prnjavoru, koji je, kako kaže, potvrdio neregularnosti prilikom zapošljavanja i naredio Školskom odboru ponovno odlučivanje o njenom problemu, međutim od tada čitav slučaj stoji u mjestu.

"Meni je u toj školi trebalo još četiri mjeseca pa da dobijem ugovor na neodređeno vrijeme, po zakonu o dvije godine provedene unutar jedne ustanove, nakon čega se dobija ugovor na neodređeno, ali je to mjesto čuvano za neke druge ljude", kazala je Drugovićeva.

Prnjavorski Osnovni sud je naredio ponovno odlučivanje o njenom prigovoru i naložio da oštećena bude obaviještena o datumu zasjedanja, što nije ispoštovano.

"U prigovoru stoji da želim da budem obaviještena o vremenu odlučivanja, što je prvi put i ispoštovano, ali drugi, kad je rađeno po nalogu suda, nije. Školski odbor se sastao, odlučivao o mojim pravima, a mene nije obavijestio o tome, da stvar bude gora, nisam obaviještena ni o odluci koju je donio Školski odbor na kraju", kaže Drugovićeva.

Kada je preko poznanika saznala da je bila sjednica Školskog odbora, odlazi u školu da preuzme odluku, ali tamo joj kažu da to ne može dobiti.

"Na moj zahtjev Vojin Grujić, direktor škole, oštro se usprotivio te odbio da mi da odluku uz obrazloženje da nigdje ne piše da on to meni mora dati. Dakle, jasno je ovdje da ova odluka Školskog odbora koju direktor škole meni ne da nije samo odluka Školskog odbora, već i direktorova, te da sam ja nepodobna da dobijem posao u toj obrazovnoj ustanovi", priča Drugovićeva.

Posao je, kako kaže, na kraju dobila učiteljica Maja Dulać. Kako stoji u dijelu presude, Dulaćevoj su, između ostalog, na osnovu kriterijuma o čekanju posla nepravilno obračunati bodovi.

"Ona  formalno-pravno ne ispunjava uslove, što je potvrdio i sud. Ja kao oštećena ne dobijem ništa. Škola prođe bez bilo kakve kazne, pomenuta osoba i dalje radi sa ugovorom na neodređeno vrijeme", govori Drugovićeva.

Direktor škole Vojin Gluvić nije bio raspoložen za komentar pa je kratko kazao da se novine nemaju tu šta miješati i da će sud sve riješiti.

Pitanje sve češćih malverzacija pri zapošljavanju u prosvjeti postavili smo i Draganu Gnjatiću, predsjedniku Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS.

"U takvim slučajevima bi inspekcija trebalo najviše da odradi. Mi se borimo za primjenu svih zakona i propisa. Naša pravna služba i ja pišemo dopise inspekciji, ali međutim oni ne rade puno po tom pitanju", tvrdi Gnjatić.

Inače, Drugovićeva, mlada majka, sada radi u drugoj školi na određeno vrijeme, a za čitavu porodicu je upravo to jedini izvor prihoda kako je suprug nezaposlen.

Drugovićeva nam kaže da poenta čitave priče više nije toliko ni stalni posao, nego želja za ukazivanjem na nepravdu i to na koji način se dolazi do radnog mjesta koje je ključno za vaspitanje i obrazovanje djece.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije