Društvo

Tešanović: Potrebna angažovanost i lokalne zajednice

Tešanović: Potrebna angažovanost i lokalne zajednice
Tešanović: Potrebna angažovanost i lokalne zajednice

BANJALUKA - Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović izjavila je da ministarstvo na čijem je čelu ima niz mjera pronatalitetne politike, ali da u tome moraju učestvovati i lokalne zajednice.

Tešanovićeva je rekla da se resorno ministarstvo protiv "bijele kuge" bori kroz "Fond treće i četvrto dijete", finansiranje vantjelesne oplodnje, kao i subvencionisanje stambenih kredita za mlade bračne parove.

Ona je dodala da Srpska nije izolovana kada je riječ o "bijeloj kugi", te da se sa depopulacijom suočavaju i mnogo razvijenije zemlje.

Tešanovićeva je naglasila da nadu da preduzete mjere donose rezultate daje podatak da je ove godine u Srpskoj upisano više prvačića nego ranijih godina.

"Ovogodišnji budžet za resor porodice iznosi 1.300.000 KM, od čega je 900.000 KM predviđeno za `Fond treće i četvrto dijete`, a ostalo za vantjelesnu oplodnju i borbu protiv nasilja u porodici", rekla je Tešanovićeva pred početak okruglog stola "Problem bijele kuge u Republici Srpskoj".

Podsjećajući da Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske finansira dva pokušaja vantjelesne oplodnje, ona je rekla da su pokazatelji takvi da je često potrebno i više pokušaja.

"U klinici za vantjelesnu oplodnju `Mediko S` posljednjih deset godina dobili smo 420 beba", navela je Tešanovićeva i dodala da Ministarstvo radi na donošenju strategije razvoja porodice za naredni četvorogodišnji period.

Marko Romić, predsjednik kluba "Kolegijum intelektum", organizatora okruglog stola, istakao je da je pitanje depopulacije veoma važno ne samo za Srpsku, region, nego i Evropu, te da je važno da mladi steknu svijest o problemu "bijele kuge" i kako da ovaj problem bude prevaziđen.

Klub "Kolegijum intelektum" okuplja banjalučke srednjoškolce čiji je cilj podizanje nivoa kulturne svijesti građana Banjaluke, te promovisanje društvenog aktivizma među mladima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije