Društvo

Tešanović: U Srpskoj poštuju dječija prava

BANJALUKA - Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović ocijenila je da dječija prava u Srpskoj poštuju i roditelji i institucije.

"Bitno je da znamo da dijete ima svoja prava i da ga saslušamo. Dešava se možda da u trci za opstankom ne slušamo baš dovoljno djecu, ali treba da radimo ono što je u najboljem interesu djeteta", rekla je novinarima  Tešanovićeva nakon što je u Muzeju Republike Srpske otvorila edukativno-kreativnu radionicu povodom obilježavanja "Nedjelje djeteta". 

Ona je istakla da će Vlada Srpske u narednom periodu više ulagati u predškolske ustanove, jer je veća i potreba za vrtićima  i u urbanim  i u ruralnim sredinama.

"Kroz određene grantove nastojimo da pomognemo bilo u didaktičkom materijalu ili uređenjem dvorišta vrtića, ali treba daleko više da svi uložimo napora da djeca imaju sretno djetinjstvo", naglasila je Tešanovićeva.

Viši muzejski pedagog Nataša Nogo navela je da u radionici pod motom "Pokaži šta znaš" učestvuje oko 100 djece koja izražavaju svoju maštu i kreativnost kroz crtanje na staklu, slikanje, ali i kroz fotografsku sekciju i izvođenje predstava.

"Godinama Pedagoška služba Muzeja obilježava `Nedjelju djeteta` s ciljem da doprinese većem poštovanju dječijih prava", rekla je Nogo.

Ona je dodala da im je cilj i socijalizacija djece sa posebnim potrebama, kao i njihovo prihvatanje od ostale djece.

Obilježavanje Dječije nedjelje u Republici Srpskoj počelo je danas i trajaće do 5. oktobra pod sloganom "Imam pravo da kažem i budem saslušan".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije