Društvo

Tigrasti komarac pronađen u pet gradova Srpske

Tigrasti komarac pronađen u pet gradova Srpske
Tigrasti komarac pronađen u pet gradova Srpske

BANJALUKA - Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan" pronašao je tigraste komarce na pet lokacija u Republici Srpskoj i to na području Banjaluke, Laktaša, Bijeljine, Gradiške i Broda.

Kako pokazuju dokumenta, koja su u posjedu "Glasa Srpske", ovaj izuzetno opasan insekt i prenosnik mnogih zaraznih bolesti otkriven je čak i u jednom stanu u ulici Jovana Dučića u Banjaluci.

Larve i odrasli tigrasti komarci u Bijeljini nađeni su kod vulkanizerske radnje u naselju Ljeljenča, a vulkanizerska radnja bila je njihovo stanište i u Laktašima, i to u naselju Boškovići. Kada su u pitanju Gradiška i Brod, tigrasti komarci otkriveni su kod samih graničnih prelaza.

Direktor Instituta "Dr Vaso Butozan" Drago Nedić potvrdio je da su na svim ovim lokacijama pronašli tigraste komarce, i to još krajem prošle godine. O njihovom prisustvu odmah su obavijestili Institut za javno zdravstvo RS, koji je naložio ove godine sve neophodne mjere kako bi ih uništili.

- Naše preporuke su da se u idućem periodu ozbiljno razmatra uništavanje ovih komaraca kako bismo spriječili njihovo razmnožavanje - istakao je Nedić.

Prema njegovim riječima, najbolji metod uništavanja jeste dok su komarci još u razvoju, a najslabiji efekat imaju prskanje i zaprašivanje kada već postanu odrasli komarci.

Da je situacija ozbiljna, svjesni su u lokalnim zajednicama, koje su spremne da preduzmu sve neophodne mjere dezinsekcije.

Načelnik Odjeljenja za privredne i društvene djelatnosti u Laktašima Aleksandar Jerković kaže da su dobili detaljna uputstva za uništavanje tigrastih komaraca.

- Po proceduri javne nabavke izabraćemo preduzeće koje ima stručne reference kako bismo mogli efikasno da uništimo sve larvicide tigrastih komaraca - naglasio je Jerković.

Direktor Doma zdravlja Gradiška Milan Švraka kaže da će preduzeti sve neophodne mjere dezinsekcije čim dobiju preporuke nadležnih.

Ipak, ono što službe i firme koje obavljaju dezinsekciju treba da imaju na umu, jesu procjene svjetskih zdravstvenih organizacija da svako povećanje temperatura za 0,1 stepen Celzijusa širi stanište komaraca i do 150 kilometara.

Tigrasti komarci najpoznatiji su prenosnici virusa, odnosno, groznice "zapadnog Nila". Oni koji obole imaju simptome slične gripu i prehladi.

- Najčešće je to povišena tjelesna temperatura, glavobolja, umor, bol u zglobovima, a ponekad virus može izazvati i osip na koži, natečene limfne čvorove i bol u očima - objašnjavaju epidemiolozi.

U jedan odsto slučajeva virus "zapadnog Nila" izaziva tešku neurološku infekciju koja može izazvati upalu moždane ovojnice, odnosno meningitis i encefalitis, a upala se može proširiti i na kičmenu moždinu.

Tigrasti komarac je jedan od onih koji prenose i "zika" virus, a koji se dovodi u vezu sa poremećajem u razvoju beba. Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da bi ovaj virus mogao da se proširi na Evropu sa dolaskom toplijeg vremena.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS dr Radovan Bratić kaže da su naložene pooštrene mjere dezinsekcije.

- Institut će pooštriti kriterijume za davanje saglasnosti izvođačima na programe i operativne planove sprovođenja sistematske dezinsekcije. Bez te saglasnosti izvođači ne bi smjeli krenuti sa dezinsekcijom - istakao je Bratić.

Osim toga, neophodno je intenzivirati terensku kontrolu u toku samog izvođenja dezinsekcije, kao i ocjenu efikasnosti.

Šta je tigrasti komarac?

Tigrasti komarac (Aedes albopictus) je tropska i suptropska vrsta jugoistočne Azije. Naziv je dobio po bijelim prugicama koje ima po tijelu i nogama, a rasprostranjen je na svim kontinentima.

Najčešći način prenosa u nova područja je u automobilskim gumama u koje komarac polaže jajašca.

U Evropi prvi put je zabilježen 1979. godine u Albaniji. Za razliku od običnog komarca, koji je aktivan noću, tigrasti komarac je vrlo agresivna, dnevno aktivna vrsta koja napada tokom cijelog dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije