Društvo

Traže sredstva za koja su aplicirali

Traže sredstva za koja su aplicirali
Traže sredstva za koja su aplicirali

BANJALUKA - Direktori institucija kulture Republike Srpske traže od Ministarstva civilnih poslova BiH da ih obavijesti da li će do 31. decembra biti uplaćena sredstva za koja su konkurisali ili da pojasni koji su razlozi oduzimanja namjenskih sredstava za kulturu, koja se nalaze u vrlo teškom položaju.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci, direktori institucija kulture Republike Srpske istakli su da raspolažu informacijom da ove institucije neće dobiti sredstva namijenjena za kulturu za koja su konkurisale u aprilu na javnom konkursu za "Sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH" i u oblasti "Međunarodne kulturne saradnje" za 2014. godinu, pri Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Direktor Arhiva Republike Srpske Dušan Popović rekao je na konferenciji za novinare da je jutros održan kolegijum direktora Republike Srpske iz oblasti kulture, te da je povod bio konkurs na grantove pri Ministarstvu civilnih poslova BiH, koji su trebali biti riješeni u junu ove godine.

"Mnoge institucije su već ušle u projekte kojima su konkurisali. Međutim, danas smo dobili jedno alarmantno saopštenje da postoji mogućnost da tih sredstava uopšte neće biti", rekao je Popović.

On je napomenuo da su nesuglasice u Savjetu ministara BiH dovele do toga da oko 600.000 KM, koje su namijenjene za grantove kulture Srpske, mogu da propadnu.

"Želimo da apelujemo posredstvom medija da se Savjet ministara opredijeli da se ta sredstva, koja putem granta pripadaju našim kulturnim institucijama, ipak, doznače", rekao je Popović.

Direktor Muzeja Republike Srpske Nada Puvačić istakla je da Zakon o budžetu BiH obavezuje isplatu tih sredstava, da je za sredstva aplicirano u martu i aprilu ove godine, te da je Muzej Republike Srpske aplicirao za međunarodne projekte, promociju muzeja na regionalnom i evropskom nivou.

"To je naš novac, novac poreskih obveznika BiH, on se akumulira u zajedničkoj kasi. Apelujemo da znamo da li ga ima, da li ga nema, gdje je potrošen i da li će se realocirati", rekla je Puvačićeva i dodala da institucije kulture Republike Srpske traže odgovor od Ministarstva civilnih poslova BiH.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Predrag Bjelošević istakao je da je ova institucija prvi put aplicirala za ova sredstva 2007. i dobila sredstva za Međunarodni pozorišni festival.

"Posljednje dvije godine smo aplicirali vezano za Muzej pozorišnih lutaka. Sva ta sredstva su transparentno korištena", kaže Bjelošević.

On je rekao da su sve institucije po ovom osnovu očekivale namjenska sredstva i obavezom da se ispune svoje programe došle u vrlo težak dužnički položaj.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Petrović-Zečić je rekla da su predstavnici institucija kulture Srpske na današnji dan prošle godine išli u Sarajevo da bi potpisali ugovore sa Ministarstvom civilnih poslova BiH na ime prihvatanja projekata i isplate sredstava za te projekte.

"Svakodnevno smo se raspitivali i dobijali informacije da će sredstava biti, možda i umanjeno, ali iako umanjeno bili bismo i sa tim zadovoljni. Međutim, jutros smo dobili informaciju da su sredstva neizvjesna", kaže Zečićeva.

Ona je navela da je zakonom o budžetu BiH odobreni iznos za projekte u kulturi 1.350.000 KM, s tim da se 31 odsto odvaja za Republikeu Srpsku.

"Ukoliko u ovih nešto manje od desetak dana ne dobijemo informaciju, ne potpišemo ugovor, mi ćemo ostati bez tih sredstava", rekla je Zečićeva i dodala da je Narodna i univerzitetska bilblioteka prošle godine dobila 60.000 KM.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković rekla je da je situacija alarmantna i da su institucije kulture Srpske u velikom problemu, jer je većina programskih aktivnosti u narednoj godini bazirana zahvaljujući planovima i očekivanom novcu.

Ona je istakla da ukoliko institucije kulture Srpske ostanu bez ovih sredstava, to znači kod svih institucija ozbiljno smanjenje programskih aktivnosti.

"Muzej savremene umjetnosti je ranijih godina imao veliku podršku tog granta, imali smo dvogodišnji multimediarat projekat za koji smo dobili 150.000 KM, na osnovu tog projekta je opremljen multimedia art centar", navela je Vujkovićeva i dodala da je prošle godine muzej imao podršku od 70.000 KM za otkup umjetničkih djela.

Odobreni grantovi

Ministarstvo civilnih poslova BiH ispunilo je sve obaveze u vezi sa grantovima za koje su konkurisale institucije kulture iz Republike Srpske još tokom juna, rekla je portparol Ministarstva Zorica Rulj.

"Ostalo je nakon toga da se ministri u Savjetu ministara usaglase. Na vanrednoj sjednici Savjeta ministara danas su odobreni ti grantovi", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije