Društvo

Tri opštine biraju novog načelnika

Tri opštine biraju novog načelnika
Tri opštine biraju novog načelnika

STANARI, ISTOČNI DRVAR - Velika izlaznost birača i samouvjereni kandidati za načelnika obilježavaju današnje izbore u opštini Stanari, gdje 7.859 građana prvi put nakon što su dobili svoju opštinu biraju načelnika i 15 odbornika za lokalni parlament.

Pored Stanara, prijevremeni izbori se održavaju i u Istočnom Drvaru i Domaljevcu/Šamcu, gdje građani biraju novog načelnika.

Za mjesto načelnika Stanara bore se tri kandidata, i to Dušan Panić iz SNSD-a, Mladen Kršić iz SDS-a te nezavisni kandidat Marinko Janjilović, dok su se za 15 odborničkih mjesta kandidovala 92 kandidata.

Branko Petrić, član Centralne izborne komisije BiH, koji je posjetio većinu od 15 otvorenih biračkih mjesta u Stanarima, rekao je da je malo neobično to što su veliki redovi na glasačkim mjestima.

"Ljudi strpljivo čekaju, što obično kod nas nije slučaj", rekao je Petrić.

Rivali za mjesto načelnika Panić i Kršić danas su se sreli na istom biračkom mjestu, a nakon pozdrava poželjeli su sreću jedan drugome istovremeno ističući da su izbori u Stanarima pobjeda građana koji su nakon više od 50 godina ponovo dobili svoju opštinu.

I Panić i Kršić, kao i Janjilović, naglasili su da vjeruju u vlastitu pobjedu, dodajući da će čekati CIK BiH da kaže svoje.

Nakon izbora u Stanarima, novoizabrani odbornici u roku od 30 dana sazvaće sjednicu Skupštine opštine, koja će donijeti statut, budžet i u saradnji sa resornim ministarstvom osnovati lokalnu samoupravu.

U Istočnom Drvaru je za izbore registrovano 176 birača koji biraju između kandidata Milke Ivankovića iz Zavičajnih socijaldemokrata-Mile Marčeta, i Milovana Mihajlovića iz Socijalističke partije. Izbori u ovoj opštini uslijedili su nakon što je u avgustu prošle godine opozvan sada već bivši načelnik Dragan Lukač.

U opštini Domaljevac/Šamac, nakon što je Željko Josić iz HDZ 1990 podnio ostavku na tu funkciju, 4.476 birača odlučiće ko će biti načelnik ove opštine do redovnih izbora 2016. Za prvog čovjeka ove opštine kandidovani su Mate Prgometa iz HDZ BiH i Mario Jurkić iz HDZ 1990.

Do 15 časova u opštini Stanari glasao je 3.871 birač ili 49,1 odsto, u opštini Istočni Drvar 87 birača ili 60 odsto dok su u Domaljevcu/Šamcu glasala 1.402 birača ili 37,46 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije