Društvo

Trihina jenjava iz godine u godinu

Trihina jenjava iz godine u godinu
Trihina jenjava iz godine u godinu

BIJELJINA - Na području Semberije registrovano je sedam slučajeva trihine od početka svinjokolja u novembru do danas, što je znatno manji broj u odnosu na prošle godine, rekao je Srni gradski veterinarski inspektor Slaviša Cacanović.

"Svi slučajevi trihine zabilježeni su kod domaćeg uzgoja svinja", naveo je Cacanović.

On je napomenuo da na području Semberije u ovom periodu nije zabilježena neka druga vrsta zoonoza.

Cacanović je rekao da je veterinarska inspekcija u prošloj godini radila na pojačanoj kontroli prometa životinja, što će biti nastavljeno i u ovoj godini, što se prvenstveno odnosi na posjedovanje zdravstvenih uvjerenja za životinje, odnosno ušnih markica.

On je napomenuo da je zakonska obaveza da svi koji posjeduju životinje imaju ova uvjerenja, ili će biti sankcionisani opomenama, a potom i prekršajnim nalozima.

Cacanović je dodao da je izbjegavanje posjedovanja zdravstvenih uvjerenja za životinje ranije bilo masovnije, ali da se različitim mjerama Inspekcije i zajedničkim akcijama sa policijom, te u saradnji sa veterinarskim organizacijama, došlo do podataka da sve više ljudi danas mnogo odgovornije pristupa ovoj zakonskoj obavezi.

"U planu je i pojačana akcija kontrole mesa i mesnih proizvoda na Zelenoj pijaci", rekao je Cacanović i dodao da će ovaj posao biti obavljan uz redovne aktivnosti pregleda mesa na lokacijama na kojim se proizvode, kontrolu prometa veterinarskih lijekova i veterinarskih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije