Društvo

U BiH 8.500 žrtava od mina

U BiH 8.500 žrtava od mina
U BiH 8.500 žrtava od mina

DOBOJ - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je na području BiH evidentirano oko 8.500 žrtava od mina, od čega 4.500 u Republici Srpskoj, te da nastradali nemaju uvijek podršku društva, ali da je impresioniran njihovim ličnim angažmanom u prevazilaženju svakodnevnih poteškoća.

Ivanić je nakon posjete kancelariji Udruženja amputiraca u Doboju rekao novinarima da će u skladu sa mogućnostima i nadležnostima pomoći ovoj kategoriji lica. 

On je najavio da će u okviru nadležnosti zajedno sa udruženjima amputiraca ove godine, kada se obilježava 20 godina borbe protiv mina, organizovati manifestaciju sa domaćim i stranim donatorima da bi se stvorili uslovi za podršku i pomoć žrtvama. 

"Oni ne traže milostinju već da se njima da šansa i stvore uslovi za rad", rekao je Ivanić. 

On je ocijenio da je neophodan i određeni vid javnog pritiska da ova kategorija lica ne bude zaboravljena. 

Predsjednik Organizacije amputiraca UDAS Željko Volaš kaže da se u BiH najmanje radi na pružanju podrške žrtvama od mina, da se svake godine evidentiraju nove incidentne situacije jer su ljudi prisiljeni da ulaze u rizična područja zbog ličnog preživljavanja. 

Volaš kaže da je sistemski položaj nastradalih od mina jako težak. 

Predsjednik Udruženja amputiraca Doboj Zoran Panić ukazao je na problem ortopedskih pomagala, potrebu da se unaprijede zdravstvene usluge, te malu ekonomsku podršku. 

Panić navodi da je veliki broj lica iz ove kategorije organizovao porodična preduzetništva, jer imaju potrebu da rade i budu integrisani u društvo. 

Prema njegovim riječima, na području Doboja evidentirano je 157 amputiraca, a u regiji 370, za koje je naveo da su pretežno srednje starosne dobi. 

Nakon posjete kancelariji Udruženja, Ivanić je posjetio i amputirce, žrtve mina Amira Jusičića i Petra Petrušića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije