Društvo

U BiH plata "vrijedi" 604 hljeba, u Hrvatskoj 954

U BiH plata "vrijedi"  604 hljeba, u Hrvatskoj 954
U BiH plata "vrijedi" 604 hljeba, u Hrvatskoj 954

BANJALUKA - Bh. građani za prosječnu platu mogu da kupe 604 hljeba, a potrošači iz Hrvatske za svoj mjesečni prihod u prilici su da pazare čak do 954 vekne ovog pekarskog proizvoda.

Pokazalo je to istraživanje "Nezavisnih", bazirano na poređenju primanja i cijena hljeba, mlijeka i evro dizela u BiH i zemljama u okruženju, a kojim smo dokazali da plata u našoj državi, koja iznosi 828 KM, najmanje "vrijedi".

Za prosječnu platu u BiH moguće je kupiti tek 563 litra mlijeka, u Hrvatskoj 1.024, u Srbiji 610, a u Crnoj Gori 569 tetra pakovanja ovog napitka.

Kada je dizel u pitanju, u težem položaju od bh. vozača samo su Srbijanci. Građani Srbije, naime, za prosječnu platu mogu da naspu 264, a bh. vozači 331 litar ovog goriva. Hrvati mogu da pazare čak 579, a Crnogorci 370 litara dizela.

Komentarišući ove podatke, predstavnici sindikalnih organizacija, ali i udruženja za zaštitu potrošača, ističu da je još jednom dokazano da bh. građani, u poređenju sa "komšijama", najteže žive.

Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS, ističe da posljednji pokazatelji govore da se prosječnom platom može obezbijediti tek oko 44,9 odsto proizvoda i usluga sadržanih u sindikalnoj potrošačkoj korpi.

"Problem su i neka neopravdana poskupljenja, zabilježena u posljednje vrijeme. Bilo kakvo poskupljenje, a pogotovo ono koje podrazumijeva robu i usluge obuhvaćene sindikalnom potrošačkom korpom, dodatno ugrožava ionako težak životni standard porodica", naglašava Radoševićeva.

Komentarišući analizu "Nezavisnih", Murisa Marić, izvršni direktor u Udruženju građana DON Prijedor, ističe da je još poraznija činjenica da veliki broj građana BiH uopšte ne prima prosječnu platu.

"Koliko ljudi živi s 'minimalcem', koji kod nas iznosi oko 370 maraka? Kako žive oni što imaju penzije od oko 160 maraka? Ovdje se samo preživljava, a do kada će tako biti i kada će aktuelno stanje izazvati izlazak građana na ulice, teško je reći", naglašava Marićeva.

Osim što po kvalitetu života "kaskamo" za građanima zemalja u okruženju, u Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH potvrdili su nam da statistički podaci pokazuju da bh. građani za hranu izdvoje mnogo više sredstva iz svog  budžeta nego potrošači zemalja EU.

"Ilustrativan je podatak da prosječna evropska porodica izdvoji za hranu 16 odsto od ukupnih prihoda. U BiH je taj udio 50 odsto", upozoravaju ombudsmani. 

Visina prosječne plate (u evrima)

318 - Srbija

424 - BiH

484 - Crna Gora

741 - Hrvatska

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije