Društvo

U FBiH 58 psihički oboljelih osuđenika na slobodi

U FBiH 58 psihički oboljelih osuđenika na slobodi
U FBiH 58 psihički oboljelih osuđenika na slobodi

SARAJEVO - U kaznenopopravnim zavodima u Federaciji Bosne i Hercegovine BiH do početka oktobra ležalo je 1.788 osuđenika, uključujući i kućni zatvor s elektronskim nadzorom.

Podatak koji zabrinjava jeste da je do 31. decembra prošle godine čak 859 osuđenih osoba bilo na "čekanju" za izdržavanje zatvorske kazne. Oni se slobodno kreću zato što u zatvorima nema dovoljno mjesta.

Prema riječima Zorana Mikulića, ministra pravde FBiH, nevjerovatno je veliki broj onih koji moraju na izdržavanje kazne, a u bijegu su. Tako je raspisanih potjernica do 2012. godine bilo čak 244, piše Avaz.

„Potrebno je naglasiti da je najveći broj neizrečenih kazni u trajanju od tri mjeseca, njih 332, zatim do šest mjeseci 243 kazne, broj neizrečenih kazni na godinu dana je 163 i za tri godine je devet. Bilo je 58 osoba kojima je bila izrečena jedna od mjera sigurnosti, ali nisu upućene na izvršenje kazne zbog nedostatka adekvatnih zdravstvenih ustanova“, kazao je Mikulić i dodao da se detaljne analize rade jednom godišnje zbog obimnosti podataka.

On je podcrtao da Federalno ministarstvo pravde u situacijama kada nema slobodnih mjesta, dopise upućuje sudovima. Nakon toga, nadležni sudovi su ti koji u skladu sa zakonskim i podzakonskim odredbama izdaju uputne akte osuđenicima. Mikulić je još naglasio da ove godine smanjenju broja osuđenika na "čekanju" dosta doprinosi kućni zatvor s elektronskim nadzorom, kao i zamjena kazne zatvora za novčanu kaznu, takozvano plaćanje kazne.

U Ministarstvu pravde FBiH ističu da je najveći problem smještaj onih koji su u stanju neuračunljivosti počinili krivična djela. Problem smještaja psihički bolesnih osoba koje su počinile zločin bio bi riješen kada bi počeo s radom Zavod za forenzičku psihijatriju uz Psihijatrijsku kliniku na Sokocu.

Zbog nepostojanja adekvatne ustanove za smještaj psihičkih bolesnika koji su počinili krivična djela, u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu vode se dva postupka protiv BiH, javio je Avaz.

 

Brojčano stanje

- Ukupno zatvorenika: 1.788

- U bijegu su 244 osobe

- Na slobodno mjesto čeka 859 osuđenika

- Neizrečenih kazni u trajanju od godinu dana je 163

- Čak 58 psihički oboljelih osuđenika je na slobodi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije