Društvo

U Mostaru poručuju: 5 nije trećina od 17

U Mostaru poručuju: 5 nije trećina od 17
U Mostaru poručuju: 5 nije trećina od 17
Srna, Foto Bljesak

MOSTAR - Na više lokacija u Mostaru danas su, kada se u dijelu FBiH sa bošnjačkom većinom obilježava Dan državnosti, osvanuli nepotpisani plakati sa matematičkim zapisom koji pokazuje da 5 nije jednako 17 dijeljeno sa 3.

Nije poznato ko je postavio transparente, ali je u hrvatskoj javnosti parola da "pet nije trećina od sedamnaest" često korištena da bi se ukazalo na nelegalne radnje prilikom formiranja vlasti u FBiH 2011. godine.

Na vanrednim sjednicama Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH 17. marta 2011. godine, poslanici i delegati SDP-a i SDA, uz podršku HSP-a BiH i Narodne stranke "Radom za boljitak", izabrali su predsjednika i dvoje zamjenika, a zatim i Vladu FBiH.

Za imenovanja je, po federalnom Ustavu, potrebna trećina u svakom klubu u Domu naroda koji broje po 17 članova. U martu 2011. izabrana je vlast u kojoj nije bilo dva HDZ-a, iako Klub Hrvata još nije bio popunjen, već je u njemu bilo pet delegata koji su podržali aktuelnu vlast.

Međunarodna zajednica je tada dala "zeleno svjetlo" takvom formiranju vlasti, jer su dva HDZ-a odugovlačili sa popunjavanjem Kluba Hrvata u Domu naroda i na taj način blokirali izbor vlasti.

Na mejlove lokalnih medija uz fotografije plakata stiglo je saopštenje u kojem se podsjeća na neustavno i nelegalno formiranje vlasti u Federaciji 2011. godine.

U Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom-kantonu danas je neradni dan, ali su izostale proslave Dana državnosti, a na zgradi gdje je smještena Vlada HNK nije istaknuta ni zastava BiH.

U dijelu FBiH sa bošnjačkom većinom 25. novembar proslavljaju kao Dan državnosti BiH kao znak sjećanja na taj dan 1943. godine kada je u Mrkonjić Gradu održano prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije