Društvo

U Sokolac stigao časni krst iz Jerusalima

U Sokolac stigao časni krst iz Jerusalima
U Sokolac stigao časni krst iz Jerusalima

SOKOLAC, BANJALUKA - Časni krst iz Jerusalima, koji je darovan u pomen na poginule borce u prošlom ratu sahranjene na sokolačkom vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" i sve borce koji su živote dali za RS, stigao je danas u hram prepodobne mati Paraskeve - svete Petke.

Vladimir Stupar, profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči, rekao je u besjedi ispred hrama svete Petke u Sokocu da je nošenje krsta hrišćanima velika radost.

"Svetu Petku Crkva slavi 1.000 godina zato što je pokazala kakav čovjek treba da bude i da postane", kazao je Stupar.

Uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, časni krst iz Jerusalima darovan je hramu svete Petke u pomen na 100 godina od Prvog svjetskog rata, Sarajevskog atentata i rođenja blaženopočivšeg patrijarha Pavla.

Praznik Sveta Petka obilježen je i u istoimenom hramu u izgradnji u banjalučkom naselju Starčevica, gdje je vladika banjalučki Jefrem služio  svetu arhijerejsku litugriju, te u selu Agići, kod Dervente.

Liturgiji na Starčevici, pored velikog broja vjernika, prisustvovao je Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

"Ovo je važan dan za pravoslavne vjernike. Želimo da damo podršku izgradnji vjerskih objekata u RS i da se dalje razvija duhovni život RS. Crkve su mjesta iz kojih se šire humanističke poruke i one poruke koje nastoje zbližavati ljude i činiti ih boljima", rekao je Đokić.

Prošle godine postavljena su zvona i crkva je pokrivena.

"Temelji su izgrađeni  2011. godine u oktobru, a za dvije godine trebalo bi da završimo i osveštamo hram", rekao je protojerej Petar Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije