Društvo

U Tarevcima održana "Ćetenijada"

U Tarevcima održana "Ćetenijada"
U Tarevcima održana "Ćetenijada"

MODRIČA - Ekipa "Mlade nade" iz Tarevaca pobjednik je takmičenja u spravljanju ćetenije, slatkiša od šećera, održanog na tradicionalnoj "Ćetenijadi" u povratničkom naselju Tarevci kod Modriče.

Na gastro i kulturnoj manifestaciji, održanoj sinoć u organizaciji Mjesne zajednice i udruženja "4 T" Tarevci, učestvovalo je 17 ekipa iz Modriče, Gradačca, Gračanice i Odžaka.

Predsjednik Udruženja "4 T" Mustafa Mustajbegović rekao je da je "Ćetenijada" stari običaj spravljanja poslastice od šećera na otvorenom prostoru, u zimsko doba, pri niskim temperaturama, praćen kulturnim i zabavnim programom.

"Riječ je o slatkišu za čije spravljanje je, osim niske temperature, potrebna i velika umješnost kuvara" kaže Mustajbegović.

On ističe da je potrebno da se šećer i brašno ukuva i uprži, te da više lica takozvanim procesom "kaišanje" fino spravljenu smjesu pretvori u tanke niti.

Druženje Tarevljana i brojnih gostju, uz degustaciju slatkiša i kulturni program, trajalo je sinoć do kasno u noć. "Ćetenijada" je održana dvanaesti put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije