Društvo

U klupama više od 450.000 đaka

U klupama više od 450.000 đaka
U klupama više od 450.000 đaka

BANJALUKA, SARAJEVO - Uprkos velikoj šteti koju su prouzrokovale poplave zvono je danas zazvonilo za više od 450.000 đaka osnovnih i srednjih škola u BiH i nastava se normalno odvija u većini škola.

U RS nastavu pohađa oko 96.000 učenika u 187 centralnih osnovnih škola i 512 područnih odjeljenja i oko 45.000 učenika u 88 javnih i četiri privatne srednje škole. U RS je do sada upisano 10.336 prvačića.

"Prema preliminarnim rezultatima, u osnovne škole u FBiH će biti upisano oko 100.000 učenika, a u srednje je krenulo oko 200.000", kazala je Lejla Hamzagić-Kovačević, savjetnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Vladi FBiH.

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, rekao je da su nadležni učinili sve da obezbijede maksimalne uslove za početak školske godine.

"Trenutno u fokusu imamo dvije škole, u Prnjavoru i Doboju, u kojima juče ujutro nije bilo nastave nego alternativni program. Takođe, u dvije škole nastava se odvija na drugim lokacijama, kao i dvije škole u Doboju koje rade otežano jer imaju nastavu samo na gornjim etažama. U svim ostalim školama nastava se obavlja najnormalnije", rekao je Mutabdžija.

On je takođe izrazio zadovoljstvo stanjem u kojem su dobojske škole dočekale prvi dan nove školske godine.

"Radovi na rekonstrukciji OŠ 'Vuk Stefanović Karadžić' dobro napreduju, a područna odjeljenja imaju organizovanu nastavu", izjavio je Mutabdžija.

On je ponovio da je čitava situacija u vezi s nedolaskom djece islamske vjeroispovijesti u Konjević Polju i Vrbanjcima ispolitizovana u cilju sticanja predizbornih poena, te dodao da žele da roditelji shvate da su institucije najdobronamjernije i da nema drugog rješenja od obrazovnog sistema RS.

Željka Cvijanović, premijer RS, koja je prisustvovala priredbi đaka u Osnovnoj školi "Borisav Stanković" u banjalučkom naselju Lazarevo, čestitala je početak školske godine svoj djeci, roditeljima i nastavnom osoblju.

"Zadovoljstvo je što smo upisali novu generaciju i njima iskrene čestitke. Zadovoljstvo mi je takođe što smo imali priliku da obiđemo školu i vidimo na koji način je izvršena sanacija poslije poplava", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su mnoge škole na prostoru RS bile poplavljene i da radovi na njihovoj sanaciji dobro napreduju.

"Očekujemo da će one škole što su još u fazi saniranja u narednih sedmicu ili dvije imati adekvatne uslove i da će se nastava i u njima normalno odvijati. Proteklih mjeseci je bilo dosta angažmana i zahvaljujući kako Vladi, tako i stranim donatorima dosta je urađeno", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je posebno srećnom čini to da je poslije dugogodišnjeg trenda opadanja broja novih učenika ove godine upisano više od 200 novih đaka u odnosu na prethodnu godinu.

"U odnosu na prethodnu godinu imamo 87 prvačića više. Imali smo određenih poteškoća jer su kotlovnica i sklonište naše škole bili poplavljeni, ali ministar je obećao da će se to pitanje riješiti do početka grijne sezone", rekao je Rade Krecelj, direktor OŠ "Borisav Stanković".

U novom objektu OŠ "Miloš Dujić" u Čelincu u toku su završni radovi, a početak izvođenja nastave u ovom objektu očekuje se za tri sedmice.

Na šamačkom području u četiri centralne škole na nastavu je krenulo 1.282 đaka. Oko 4.150 učenika Tuzlanskog kantona juče su u 85 osnovnih škola u kantonu prvi put sjeli u školske klupe. Nastavu u osnovnim školama na području najmnogoljudnijeg kantona FBiH pohađaće blizu 39.000 učenika, dok će u klupama srednjih škola sjediti blizu 22.000 učenika.

Nastava je danas počela i u svim predškolskim ustanovama te osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo.

Bezbjednost djece u saobraćaju

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, rekao je da je početak školske godine prilika da se skrene pažnja javnosti na ugroženost đaka u saobraćaju i apelovao je na sve učesnike u saobraćaju da zaštite najmlađe.

Tako su organizovane i mnoge akcije edukacije kako vozača, tako i najmlađih učesnika u saobraćaju. Učenicima OŠ "Milan Rakić" u Karanovcu, kod Banjaluke, predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza RS, Agencije za bezbjednost saobraćaja i AMS RS dijelili su majice, raspored časova i edukativne letke. CJB Doboj organizovao je ispred Osnovne škole "Dositej Obradović" akciju "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas", a slične akcije organizovane su i u ostalim školama u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije