Društvo

U porastu nivo Une i Sane, zaplavljene kuće

U porastu nivo Une i Sane, zaplavljene kuće
U porastu nivo Une i Sane, zaplavljene kuće

NOVI GRAD - Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu su u porastu, a riječice i potoci zaplavili su nekoliko kuća i više pratećih objekata na području ove opštine.

U podgrmečkom dijelu opštine Novi Grad iz korita se izlila rijeka Vojskova koja je u Donjim Matavazima poplavila tri kuće, više vikendica i pratećih objekata.

Božo Ličina iz Matavaza rekao je da od noćas sa sinom izbacuje vodu iz štale, a uništena mu je silaža. "Ove godine ovo je 13. put da mi voda plavi sve. Sve mi je uništeno, usjevi, silaža", istakao je Ličina.

U Dolini Japre od jutros je u prekidu saobraćaj na putu Gornji Agići - Kršlje u Jagodnjaku i na putu Blagaj - Budimlić Japra u Suhači.

Zbog izlivanja riječice Ovanjske u prekidu je saobraćaj i na putu Ćele - Budimlić Japra.

Zbog izlivanja Japre danas su bili skraćeni časovi u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Donjim Agićima. Direktor škole Milenko Tomić rekao je da je nastava završena u 10.30 časova.

U potkozarskom dijelu opštine jutros je nabujali potok u Dobrljinu zaplavio dvije kuće, ali se sitaucija u međuvremenu normalizovova.

U Velikoj Žuljevici odron je zatvorio dio puta u Gajićima.

Vodostaj Sane u Novom Gradu u 13.00 časova iznosio je 426 centimetara i u porastu je za 52 centimetra od 10.00 časova.

U Novom Gradu jutros od 7.00 časova na snazi su redovne mjere zaštite od poplava.

Ugroženo 75 domaćinstava

Obilne padavine ugrozile su danas na području opštine Kozarska Dubica 75 domaćinstava i uzrokovale prekid ili otežan saobraćaj na magistralnim i lokalnim putevima, a pod vodom su i desetine hektara oranica.

Najteža situacija je u selu Vrioci, gdje se nabujala Mlječanica izlila i plavi putnu komunikaciju prema Kostajnici, stambene i privredne objekte.

Iz korita je izašla i rijeka Knežica koja je zaplavila pojedina domaćinstva i prekinula saobraćaj na putnoj komunikaciji za Prijedor kod Milića Gaja, a izlila se i Moštanica u selu Božići.

"U poslijedodnevim časovima Knežica je počela da se povlači, pa je u promet pušten saobraćaj na putnom pravcu Kozarska Dubica - Prijedor. Istovremeno je za saobraćaj zatvorena putna komunikacija prema Kostajnici jer je Mlječanica u Vriocima kod preduzeća `Mlijekoprodukt` u dužini od oko 200 metara poplavila ovu putnu komunikaciju", potvrđeno je iz Civilne zaštite opštine Kozarska Dubica.

Na ovom području dijelom je poplavljeno, a dijelom zaplavljeno 12 domaćinstava.

U 14.00 časova vodostaj Une iznosio je 360 centimetara, što je za 20 centimetara manje od visine na kojoj se proglašavaju redovne mjere odbrane od poplava.

Na svim ugroženim područjima opštine Kozarska Dubica angažovane su ekipe Civilne zaštite i sve druge nadležne službe koje su spremne da reaguju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije