Društvo

U posjeti radionici za uništavanje oružja i municije u Doboju

U posjeti radionici za uništavanje oružja i municije u Doboju
U posjeti radionici za uništavanje oružja i municije u Doboju

SARAJEVO - Delegacija Ambasade Savezne Republike Njemačke u Sarajevu, predvođena vojnim atašeom, pukovnikom Rupertom J.J. Stigerom, danas je zajedno sa predstavnicima Razvojnog programa UN-a (UNDP) posjetila TROM, radionicu za uništavanje oružja i municije u Doboju.

Vlada Savezne Republike Njemačke podržava projekt smanjenja zaliha municije i unapređenja sistema upravljanja zalihama.

"Putem ovog programa osiguravamo da ovakva municija ne dospije u pogrešne ruke", rekao je pukovnik Stiger, navodeći da smanjenje zaliha municije doprinosi sigurnosti zemlje i regiona i pomaže dugoročniji razvoj Bosne i Hercegovine.

Vlada Savezne Republike Njemačke je nedavno izrazila podršku ovom projektu i potrebi da se hitno djeluje na uništavanju nestabilnih viškova municije. Dodjelom gotovo 250.000 evra, njemačka Vlada je omogućila značajan doprinos.

"Sredstva koja je Njemačka dodijelila koristiće se da se uništi više od pet miliona komada municije za malo oružje, unaprijedi infrastruktura na lokacijama za uništavanje oružja i obuči osoblje o relevantnim aspektima upravljanja zalihama municije", dodao je Stiger.

Menadžer programa Ljudska sigurnost u UNDP-u Jasmin Porobić kazao je da će pomoć Ministarstvu odbrane BiH u njihovom radu na uništavanju zaliha municije i poboljšanju opšte sigurnosti na lokacijama gdje je ona uskladištena unaprijediti mehanizme kontrole naoružanja i razvojne perspektive Bosne i Hercegovine.

"Propust u adresiranju viškova i nestabilne municije u BiH može rezultirati ozbiljnim posljedicama na imovinu, stanovništvo i okolinu", upozorio je on.

Više od 15.000 tona viškova municije je uskladišteno u Bosni i Hercegovini, a neke od ovih zaliha su u lošem i nestabilnom stanju.

Širenje municije za malo naoružanje predstavlja ozbiljan izazov za međunarodnu i nacionalnu bezbjednost. Proaktivan odgovor koji podrazumijeva uništavanje zaliha municije umanjiće prijetnju kakvu bi u suprotnom nelegalno širenje municije moglo imati za BiH, saopšteno je iz UNDP-a BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije