Društvo

U požaru stradao čuveni hercegovački zmijolovac

U požaru stradao čuveni hercegovački zmijolovac
U požaru stradao čuveni hercegovački zmijolovac

LJUBINJE - Đuro Turanjanin (86) iz Ljubinja, najpoznatiji sakupljač zmija hercegovačkog kraja, smrtno je stradao od posljedica požara koji je izbio u srijedu popodne oko 16 časova u pomoćnom objektu pored njegove porodične kuće u selu Vođeni, nadomak grada.

Požar su primijetile komšije i počeli dozivati Đuru, ali kako im se ovaj nije odazivao pozvali su vatrogasce i policiju, ne znajući da je njihov komšija zapravo u šupi.

Kažu da je Đuro, koji je nakon ženine smrti ostao sam, budući da nisu imali djece, bio vrijedan čovjek i da je stalno nešto radio u šupi, popravljao poljski alat, oštrio sjekire i kosijere, jednostavno - tražio sebi zanimaciju da "ubije" samačke dane.

Niko, ipak, nije očekivao da će ga vatrogasci pronaći u šupi. Kroz dim su u ležećem položaju ugledali Đuru, koji je najvjerovatnije zaspao i tako se ugušio.

U Centru javne bezbjednosti je potvrđeno da je jedno lice smrtno stradalo u požaru u selu Vođeni kod Ljubinja, ali se očekuje da će nakon uviđaja, koji je još u toku, biti poznati uzroci požara i uzrok smrti pokojnog Đure, čiji će leš takođe biti medicinski pregledan.

Đuro Turanjanin je lovio zmije šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada bi, kako nam je svojevremno pričao, za jednu ljetnu sezonu znao uhvatiti prosječno oko 600 otrovnica, koje je zbog seruma prodavao tadašnjem Imunološkom zavodu u Zagrebu.

Čika Đuro, kako su ga svi odmilja zvali, nerijetko je u to vrijeme bivao i gost dokumentarnih televizijskih serijala i junak brojnih novinskih priča, jer, iako je u svom životnom vijeku sakupio na hiljade živih zmija za koje je imao posebne hvataljke, nikada ga nijedna nije ujela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije