Društvo

U srednjim školama u RS počeo upis učenika sa manje od 60 bodova

U srednjim školama u RS počeo upis učenika sa manje od 60 bodova
Foto: Arhiva | U srednjim školama u RS počeo upis učenika sa manje od 60 bodova

BANJALUKA - Konkurs za upis učenika u srednje škole RS za đake koji imaju manje od 60 bodova počeo je danas za četvorogodišnja i trogodišnja zvanja.

Podsjećamo, odlikaši sa 60 i više bodova prošle sedmice su u prvom dijelu prvog upisnog roka konkurisali za željenu školu. Najveće interesovanje vladalo je za gimnazije i medicinske škole, u kojima su skoro sva mjesta već popunjena.

"Mi smo u prvom dijelu junskog upisnog roka završili upis osam odjeljenja po 28 đaka i to je neki naš prosjek. Ostalo je 95 učenika koji nisu upisani", kazao je Vladimir Jagodić, direktor banjalučke Medicinske škole.

U banjalučkim srednjim školama mjesta ima za 2.608 djece, a najbrojnija je Tehnička škola koja će u 17 odjeljenja primiti 442 učenika.

"Jako smo zadovoljni koliko je juče đaka već od osam sati predalo dokumente, a biće ih sigurno dovoljno. Obično nam ostane kandidata preko odobrenog broja pa onda te kandidate prosljeđujemo u škole gdje ima mjesta. Prošle sedmice upisali smo dvadesetak učenika koji imaju više od 60 bodova", kazala je Kristina Mrđa, direktor Tehničke škole u Banjaluci.

Dragana M. planira da upiše Ugostiteljskotrgovinskoturističku školu.

"Nisam bila odlikaš, ali sam birala ono što volim. Smatram da je poslastičar dobro zanimanje i da ću se sutra moći zaposliti. Sestra je završila filozofiju i već četiri godine nema posao. Zato sam se ja odlučila za zanat", rekla je ona.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Semberije, kazao je da je najviše đaka konkurisalo za medicinsku struku te da je bilo duplo više zainteresovanih nego što škole primaju đaka.

"Takođe su zanimljivi informatički i elektrotehnički smjer. Na mašinstvu je ostalo nekoliko mjesta, a što se tiče Ekonomske škole u prvom dijelu primljeno je jedno odjeljenje. Čini mi se da će biti više interesa nego što planiramo upisati", rekao je Đurić. Napomenuo je da je za bijeljinsku Gimnaziju prošle sedmice vladalo veliko interesovanje, a upisano je šest od ukupno osam odjeljenja.

Drugi upisni rok je od 3. do 5. jula. Kandidati koji ne budu zadovoljili kriterijume u tom roku za željenu školu od 10. jula moći će konkurisati za škole u kojima je ostalo mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije